Karanfil, ruža, kućno cveće… Da li se Osmi mart sveo samo na to? Za neke da.

Osim poklona u vidu cveća, ipak, Osmi mart je dan kada bi trebalo da istražimo dublje nijasne onoga što označava ovaj važan datum.

Upravo to smo učinili u razgovoru sa četiri umetnice.

Na šta ih asocira umetnost i Osmi mart?

„Mislim da umetnice naročito na Osmi mart treba da vrate tu priču o ženi, namerno neću reći o ženskim pravima, nego priču o ženi u onaj kolosek koji ona zaslužuje kako bismo stigli do cilja koji nam je svima zapravo zacrtan, a taj cilj jeste – ništa posebno. To je samo zaista ravnopravno zastupljenost žena, pre svega u institucionalnom sektoru“ – kazala je književnica Ivana Vanovac.

Slikarku Miljanu Dunđerin Osmi mart i umetnost asociraju na 8. Mart u Njujorku kada je došlo do štrajka žena pošto su radnice bile zatvorene u tekstilnoj fabrici iz koje nisu mogle da izađu, a potom je izbio požar. Izgorelo je preko 120 žena.

„Kad god se setim Osmog marta, setim se toga i setim se toga da nijedan umetnik nikada nije posvetio svoje umetničko delo upravo tom događaju i uprkos tome, posle toliko godine i priče o tome i zaboravljenoj priči. Mi taj dan slavimo sa puno cveća, a niko u stvari ne zna razlog i kako je sve to krenulo. Uvek me asocira na to, zato što je to negde možda odgovornost svih nas umetnika da posvetimo nešto toj priči i da kažemo da se ovaj dan slavi zato što je neko bukvalno izgoreo u fabrici“.

„Što se konkretno književnosti tiče, u vezi sa položajem žena, mislim da je književnost generalno u našem društvu u problemu, bez obzira na to da li je pišu žene ili muškarci, ali sigurno da su žene manje zastupljene. Ako pogledamo statistiku u vezu sa značajnim književnim nagradama, ili čak uže izbore koji prate te književne nagrade, videćemo da je tu mnogo manji broj žena prisutan“ – kazala je književnica Aleksandra Jovičić Đinović.

„Umetnosti i osmi mart? Žena, terapija i neki bolji svet koji bi smo mi stvorili. Na primer, ja se bavim muzikom, to je svet koji sam ja stvorila u svojoj glavi i kada stvaram muziku, apsolutno sam u nekoj drugoj dimenziji koja je po meni mnogo bolja i mnogo sam srećnija kada sam u njoj“ – kazala je muzičarka Ilda Krama.

Na pitanje zašto maštati o boljem svetu, Krama podseća da je današnjica mnogo sumornija.

„Zato što živimo u današnjem svetu koji je pun, vidite i sami, ratova šta se sve ne dešava… A kada ste u svojoj glavi, kada stvorite taj neki svet, jednostavno osećate tu sigurnost“ – kazala je Krama.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *