Predstava za decu “Sirano”, Narodnog pozorišta Priština, igra se danas i sutra na Severu Kosova. Prvo izvođenje je danas u Zvečanu, u 13 časova, u Domu kulture “Trepča”. Dan kasnije igra se u Leposaviću, od 14 časova, u Domu kulture “Sava Dečanac”.

Autor predstave je Igor Bojović, a reditelj Nenad Todorović.

“U predstavi koja je pred vama, dragi gledaoci i dragi čitaoci, namera malenog pisca nije bila da dosegne visine i dubine Edmona Rostana, već da ovo delo približi deci i svom detinjstvu kada se sa njim prvi put i susreo. Stvaralaštvo je, kako reče Viktor Igo, (re)kreativni svet detinjstva,” naveo je autor.

On je istakao da ako postoji komad za koji mu je žao što ga nije on napisao i lik koji je kao stvoren da bude identifikacioni artificijelni uzor svima koji su na neki način “obeleženi”, onda je to svakako “Sirano de Beržerak” Edmona Rostana.

“I zato se, možda, celog života, igram nekog Sirana i ‘glumim’ nekog Rostana. I zato je ovo delo, provučeno kroz filtere pojednostavljene lične imaginacije i sopstvene igre, sada pred vama. Ako se, na moju radost, odlučite da čitate i original preskočite Siranova pisma Roksani koja ‘prepisana’ iz Rostanove ‘herojske komedije’, možete i ovde naći,” dodao je.

“Naš Sirano je neuporediv, jer je neotesano dirljiv, drsko stidljiv, spreman da sam pokoka imperijalnu armadu a da mu sve vreme klecaju kolena od zaljubljenosti. Volimo Sirana jer nas je naučio: neće lepotan da promeni svet. Nego pesnik,” poručio je reditelj.

Igraju – Aleksandar Gligorić, Aleksandra Cucić, Tamara Tomanović, Milica Majstorović, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević.

Kostimograf je – Bojana Kostadinović, kompozitor – Jugoslav Hadžić, scenografija – Nenad Todorović, asistent – Dejan Stepić, likovni radovi – Goran Stojčetović, koreograf – Nebojša Gromilić.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *