U rubrici “Književnost sa Kosova” svake nedelje objavljujemo poeziju, prozu, eseje, kritiku autora sa Kosova i Metohije, koji su dali trajniji doprinos književnoj umetnosti u protekle dve decenije 21. veka. Odabir priloga za ovu rubriku vrši pisac i književni kritičar Aleksandar Dunđerin koji sastavlja i propratne beleške o autorima. Danas čitajte “Sinovi” Branke M. Kasalović

***


Stara sam
Zaboravljam
Poneko sećanje u smisao vežem
(Fragmenti)
Volim, kao što dišem,
Ko bi reko?
Sinove izgubih davno
Prvenca od krvi i mesa
Drugog…
Zaboravljam, rekoh
Sećanja, vetar i kiša
Nekoga nose
Raznesu
Zapljusnu
Potope


Starijeg ću sresti
Ovih dana
Mlađi beše od papira i simbola
Mastiljava živa špilja
Nesta u plamenu od slova
Slutim
Ovih dana
Pepeo će njegov stići
Da me na put otprati
I celiva
U čas
Bez seni nespokoja


Zaboravim, pa odem
Tamo gde sam bila mlada
I zavolim nekog
Plavokosog džina sa Urala
Strasno
Hoću sinove da rađam
Dvanaestoricu
Glanike slobode
Ratnike za lepo
Al’ vetrovi i kiše
Starosti potop vrate

***

Beleška o autoru

Branka M. Kasalović je rođena 1971. godine u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirala je na Filozofskog fakultetu u Prištini (sociologija i filozofija). Živi i radi u Zubinom Potoku. Objavila zbirku priča Skupljači jesenjeg lišća (2013), nagrađenu Čučkovom knjigom, i zbirku pesama Glasovi iz Peščanika (2017).

Jedan je od retkih samosvojnih ženskih književnih glasova na Kosovu i Metohiji, koji se ne uklapa ni u jedan stereotip. Preklapanje duhovnog i materijalnog sliva se u njenoj poeziji u jedan glas, glas Žene i glas Majke. Sentimentalno-romantičarski tonovi prožeti su diskretnim nanosima erotike. Njena neveliki književni opus pokazuje kako se tajna stvaranja nalazi između krajnosti – vere u rečeno i sumnje u napisano. Buntovna i originalna pesnikinja, koja u stihovima i prozi uvek iznova prelazi put od slobode ka ljubavi, nažalost, još uvek nije pročitana, pa time nije ni dobila status u srpskom književnom kontekstu kakav zaslužuje.

***

Sve navedene knjige možete kupiti ili pozajmiti za čitanje u bilbioteci Privatnog kulturnog centra Akvarijus (Strahinjića Bana 4, Kosovska Mitrovica).

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *