Shkurte Ramushi i njeno carstvo pečuraka

SHQ

ENG

Njena jedinstvenost ogleda se u motivu koji je prisutan u svim njenim radovima. Pečurka je sinonim za njena dela. Ovaj krajnje interesantan simbol predstavlja u, kako sama navodi, svoj svojoj veličanstvenosti. Shkurte Ramushi stvara u, kako ga sama naziva, carstvu pečuraka. Ovaj tekst je deo serije tekstova pod nazivom „Kratak razgovor“.

„U umetnosti je svako od nas u stanju da ima svoje carstvo, a moje carstvo u umetnosti naziva se Carstvo pečuraka,“ kaže ona.

Zašto carstvo pečuraka?

„Zato što je pečurka veličanstvena biljka, zajedno sa zamišljenim pejzažem pečuraka, drveća, kamenja zajedno sa simboličnim bojama zagrobnog života, čak i mikroskopskim,“ objašnjava Shkurte Ramushi u razgovoru za Alternativnu.

„Veličina“ pečurke se ne temelji na njenoj fizičkoj veličini, dodaje, već na „osetljivosti i delikatnosti, bojama i oblicima, simbiozi i prilagođavanju ulozi koju zaslužuje kao deo univerzuma“.

„Kamenje predstavlja održivost, drveće – život, pečurke – čovečanstvo i kaktus – preživljavanje. To su glavni simboli koji nas podsećaju da se raj, pored raja, lako može naći i pod našim nogama, na zemlji. U međuvremenu, različite vrste pečuraka poput lekovitih, hranljivih i otrovnih, mogu lako da personifikuju ljudske likove. Moje slike su umetnički poziv da svim svojim bićem pokušamo da sačuvamo i zaštitimo prirodu naše planete,“ dodaje Ramushi.

U skladu sa motivom koji prožima njene radove, inspiraciju pronalazi u prirodi, koju, takođe, naziva carstvom:

Shkurte Ramushi

„Sloboda kretanja ljudi, jesenje šuštanje lišća, prolećna kiša, pečurke, drveće, korenje i sve ostalo iz tih minijaturnih ekosistema koji čine veličanstveni mozaik.“

Ovo su, ističe, samo delovi njenog „sveta“, prirode koju svakodnevno viđa na zemlji, a što je, opet naglašava, „sreća u zemaljskom raju“.

Sebe doživljava kao umetnika istraživača i umetnost je ono što je, dodaje, najbolje predstavlja:

„Teško je biti umetnik na Balkanu, pa se, stoga, trudim da svake sekunde živim ovu ulogu.“

Veruje je da „što je umetnost dublja i sveobuhvatnija, to će bolje predstavljati čovečanstvo i njihove priče“.

Upoređuje je sa „bojama života“.

“Talasi mora, zalazak sunca, rađanje bebe i umiranje, sve ono što svemir nosi sa sobom. Umetnost je sam univerzum,“ zaključuje Ramushi.

Radovi Shkurte Ramushi predstavljeni su i na digitalnoj platformi „Gathere in Art“, kao i u okviru virtuelnih izložbi ove platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *