Shkurte Ramushi dhe mbretëria e saj e kërpudhave

Veçantia e saj reflektohet në motivin që është i pranishëm në të gjitha veprat e saj … Kërpudha është sinonim i veprave të saj. Ky simbol, jashtëzakonisht interesant, përfaqësohet, siç thotë ajo vetë, në të gjithë madhështinë e saj. Shkurte Ramushi krijon, siç e quan ajo, mbretërinë e kërpudhave. Ky tekst është pjesë e një sërë tekstesh të quajtura “Bisedë e shkurtër”.

“Në art, secili prej nesh është në gjendje të ketë mbretërinë e tij, dhe mbretëria ime në art quhet Mbretëria e Kërpudhave,” thotë ai.

Pse mbretëria e kërpudhave?

“Sepse kërpudha është një bimë madhështore, së bashku me një peizazh imagjinar të kërpudhave, pemëve, gurëve së bashku me ngjyrat simbolike të jetës së përtejme, madje edhe mikroskopike,” shpjegon Shkurte Ramushi në një intervistë me Alternativën.

“Madhësia” e një kërpudhe nuk bazohet në madhësinë e saj fizike, shton ajo, por në ndjeshmërinë dhe delikatesën e saj, ngjyrat dhe format, simbiozën dhe përshtatjen me rolin që meriton si pjesë e universit. ”

“Gurët përfaqësojnë qëndrueshmëri, pemët – jetë, kërpudha – njerëzimi dhe kaktusi – mbijetesë. Këto janë simbolet kryesore që na kujtojnë se parajsa, përveç parajsës, mund të gjendet lehtësisht edhe nën këmbët tona, në tokë. Ndërkohë, lloje të ndryshme të kërpudhave, të tilla si mjekësore, ushqyese dhe helmuese, mund të personifikojnë lehtësisht personazhet njerëzorë. Pikturat e mia janë një ftesë artistike për të provuar të ruajmë dhe mbrojmë natyrën e planetit tonë me gjithë qenien tonë ”, shton Ramushi.

Në përputhje me motivin që përshkon veprat e saj, ajo gjen frymëzim në natyrë, të cilën ajo e quan edhe mbretëri:

Shkurte Ramushi

“Liria e lëvizjes së njerëzve, shushuritja e gjetheve në vjeshte, shiu i pranverës, kërpudhat, drunjet, rrënjët dhe gjithçka tjetër nga ato ekosisteme miniaturë që përbëjnë një mozaik madhështor.”

Këto, thekson ai, janë vetëm pjesë të “botës” së saj, natyra që ajo sheh në tokë çdo ditë, e cila, thekson ajo përsëri, është “lumturi në parajsën tokësore”.

Ai e sheh veten si një artist-studiues dhe arti është ajo që, shton ai, përfaqëson më së miri:

“Është e vështirë të jesh artiste në Ballkan, kështu që përpiqem ta jetoj këtë rol çdo sekondë.”

Ajo beson se “sa më i thellë dhe më gjithëpërfshirës arti, aq më mirë do të përfaqësojë njerëzimin dhe historitë e tyre”.

Ai e krahason atë me “ngjyrat e jetës”.

“Valët e detit, perëndimi i diellit, lindja e një fëmije dhe vdekja, gjithçka që sjell universi me vete. Arti është vetë universi ”, përfundon Ramushi.

Punimet e Shkurta Ramushit u prezantuan edhe në platformën dixhitale “Gathered in Art”, si dhe në ekspozitat virtuale të kësaj platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *