Foto: Video printscreen, RTS

Pritisci, demonizacija, dehumanizacija, kriminalizacija… Srpski predsednik, Aleksandar Vučić, „otkrio“ je u obraćanju javnosti šta je to što se očekuje od Srbije, na koji način će se vršiti „pritisci“ i ko u njima učestvuje. Srpski tabloidi i režimski mediji su ga propratili naslovnim stranama. Međutim, usledio je demanti, ali i reakcija civilnog sektora.

„Tri stvari koje se od nas očekuju“

Tokom jučerašnje obraćanja javnosti srpski predsednik prvo je izneo koje su to „tri stvari“ koje se očekuju od Srbije. Po rečima srpskog predsednika – de facto ili de jure priznanje Kosova, uvođenje sankcija Rusiji i „marionetski režim“.

Potom je usledilo objašnjenje „kako se pritisci provode protiv Srbije“.

Ponovo po rečima srpskog predsednika – preko institucija, organizacija, agencija i političara, domaćih, regionalnih, međunarodnih, preko medija – domaćih i regionalnih.

„I ti mediji imaju sledeći zadatak – stalna kriminalizacija Srbije, dehumanizacija Srbije, i to je stvaranje opšte veoma loše atmosfere“ – kazao je srpski predsednik, konkretno pomenuvši United grupu.

Ali, po rečima Vučića, pritisak se vrši i „preko nevladinog sektora“.

„Isti recept domaći, regionalni, međunarodni. Potpuno je svejedno. Kažu u Freedom house-u, Srbija je pala za tri mesta. Pa pala je zato što je izveštaj pisao čovek koji se zove Nikola Burazer iz ove zemlje. I uvek na isti način se ponašaju, sinhronizovano deluju kad god je potrebno na bilo koji način da se to učini. Ako pogledate kod nas, sa istim finansijerima, potpuno je isti stav kompletnog civilnog društva i nikakve razlike nema“ – kazao je Vučić, dodajući da se pritisak vrši i preko i verskih i navijačkih i „mnogih drugih grupa“.

„Šta se to sve koristi u pritisku na Srbiju, šta je to što je njihova argumentacija? Pod jedan – stalna demonizacija Srbije zbog tobožnih nedemokratskih, odnosno autokratskih tendencija. Kada o tome govorim imate podelu na dva dela – bez i jednog dokaza, bez ičega i baš ih briga za to. A drugo je – tobožnje loše stanje u medijima, jer će kao i na političkoj sceni stanje biti dobro tek kada se postave snage koje će u potpunosti da im služe po sve ove tri tačke ili samo mediji koji će da služe prihvatanju sva tri cilja“.

„Pritisak“ se, po njegovim rečima, vrši i preko „čuvene Banjske“, i „stvaranja bezbrojnih, besmislenih i izmišljenih afera, ponovo u smislu opšte atmosfere“. Pomenuo je i personalizovanu dehumanizaciju, usmerenu upravo na njega.

Naslovne strane

Prorežimski mediji i srpski tabloidi pratili su liniju srpskog predsednika. Pa su neke od naslovnih strana srpskih listova glasili ovako:

Novosti: Vučić o ucenama zapada: PRIZNAJTE KOSOVO, A ZABORAVITE SRPSKU I POSTAVITE MARIONETE

Kurir: UDAR U TRI ČINA – Vučić: Daću sve od sebe da se suprotstavim onima koji bi da ruše Srbiju

Blic: Tražiće nam da uradimo tri stvari

Alo: NIKAD JAČI PRITISCI SA ZAPADA NA SRBIJU: 3 UCENE

Srpski telegraf: Vučić: CILJ IM JE DOVESTI MARIONETE NA VLAST

Reakcije

U pitanju je očigledan pokušaj zastrašivanja i diskreditacije, uz nekoliko krupnih neistina – poručio je u svojoj reakciji Nikola Burazer, demantujući da je autor izveštaja kako je to tvrdio Vučić.

„Prvo, ja uopšte nisam autor izveštaja o Republici Srbiji u okviru Fridom hausovog izveštaja Sloboda u svetu koji je objavljen pre neki dan, a koji je predsednik pomenuo, već izveštaja o Republici Srbiji u okviru drugog izveštaja Fridom hausa – Države u tranziciji – koji će biti objavljen tek u aprilu“ – naveo je.

Ocenio je i da se radi o „jasnoj nameri“ da se targetira on lično, ali i:

„Da se relativizuju nalazi Fridom hausa jer ih piše neko iz Srbije, kao i da se celokupna kritika stanja demokratije u Republici Srbiji od strane međunarodne zajednice, opozicije i civilnog društva stavi u kontekst pritisaka oko Kosova“.

On je podsetio i da iza ocena Fridom hausa stoji celokupna organizacija, a ne pojedini analitičari.

„Postoji jasna metodologija i sve kritike su utemeljene i argumentovane. Što se mene lično tiče, stojim iza svega što sam napisao o Republici Srbiji, a što ćete imati priliku da pročitate u aprilu“ – dodao je na svom „X“ nalogu.

I Nacionalni konvent o Evropskoj uniji kao najbrojnija mreža organizacija civilnog društva u Srbiji odbacio je tvrdnje predsednika Republike Aleksandra Vučića o tome da je civilno društvo deo zavere kojom se na Srbiju vrše pritisci od strane međunarodne zajednice.

„Način na koji je Predsednik Republike govorio o civilnom društvu predstavlja reaktiviranje narativa stvorenog tokom devedesetih godina sa ciljem kreiranja unutrašnjih neprijatelja koji treba da posluže skretanju pažnje javnosti sa određenih tema. U ovom slučaju izveštaja međunarodnih organizacija, ODIHR i Freedom House koji beleže drastično ugrožavanje demokratskih standarda i građanskih sloboda u Srbiji“ – navodi se u saopštenju.

Učestali ton obraćanja najviših državnih funkcionera koji sadrži ove elemente ugrožava komunikaciju i saradnju između države i civilnog društva koja predstavlja jedan od ključnih parametara u oblasti političkih kriterijuma pregovaračkog procesa između Srbije i Evropske unije – naveli su, dodajući da se na ovaj način dovodi u pitanje i implementacija ODIHR preporuka za unapređenje izbornog procesa s obzirom na to da izveštaj o decembarskim izborima u Srbiji predviđa obavezu države da ključne preporuke sprovode u saradnji sa civilnim društvom“.

Nacionalni konvent posebno je osudio pokušaj diskreditacije autora izveštaja ili dokumenata kojima se daju ocene unutrašnjeg stanja u Srbiji sa čijim navodima se predstavnici vlasti u Srbiji ne slažu.

Navode da nakon kampanje protiv članova posmatračke misije na osnovu čijih nalaza je izrađen ODIHR izveštaj, javnost svedoči i diskreditaciji izveštaja organizacije Freedom House preko njihovog analitičara i člana Radne grupe za Poglavlje 35 i Međusektorske radne grupe za političe kriterijume Nacionalnog konventa, Nikole Burazera.

„Ističemo da je ova vrsta targetiranja pojedinaca posebno opasna i stoga krajnje neprihvatljiva, jer način na koji se se sprovodi može ugroziti ne samo njegov lični i profesionalni kredibilitet, već i bezbednost“.

„Zato Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom podseća i državne organe i javnost u Srbiji da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja aktera iz civlnog sektora. Normalizacija ovakvog postupanja može dovesti do ozbiljnih posledica po njihovu ličnu bezbednost, ali i društveni život uopšte“ – zaključuje se u saopštenju.


Manipulacija informacijama, propaganda, dezinformacije, politizacija medija i pokušaj diskreditacije opozicije, civilnog društva i međunarodnih organizacija, te pojedinaca – mogu doprineti stvaranju netačnih percepcija o situaciji i izazvati polarizaciju društva. Važno je da čitaoci budu svesni ovih potencijalno manipulativnih praksi i traže pouzdane izvore informacija kako bi stvorili objektivniju sliku situacije. Preispitujte poruke političara, koristite više izvora informisanja i budite kritički nastrojeni prema informacijama.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *