Në një kohë të jetesës së shpejtë, ku afatet dhe sasia janë shpesh më të rëndësishme sesa cilësia, ka nga ata që me mençuri ruajnë rëndësinë e këmbënguljes dhe punës sakrifikuese, afatgjate. Lut-heranizmi nuk është diçka që hasim çdo ditë. Arti luterian është një lloj shkence nga e cila dalin tingujt më të bukur. Violinat e bëra me dorë dhe instrumentet e tjerë me tela kanë një vlerë të veçantë. Secili instrument mban firmën e mjeshtrit të tij. Cili është nënshkrimi i Arda Bahadir? Titulli është vetëm disi përgjigjja e kësaj pyetjeje. Kjo është një histori rreth instrumenteve, bujarisë dhe besimit.

“Thjesht po ndihmoj që një copë druri të bëhet violinë “, – thotë Arda.

Në punëtorinë e tij, të cilën ai e vendosi në një dhomë në një apartament me qira në Mitrovicën e Veriut ku jeton me bashkëshorten e tij, Arda diskuton me durim mbi procesin e bërjes të instrumenteve me tela. Historia e tij fillon më shumë se një dekadë më parë në Universitetin Zonguldak Bülent Ecevit. Ai nuk e kishte idenë se disa vjet më vonë nga dashuria për një grua nga Mitrovica do ta zhvendoste punëtorinë e tij.

Le të kthehemi në zhvillimin e tij profesional. Ai është studenti i parë që ka përfunduar studimet për të bërë instrumente nga familja e violinës.

“Historia ime filloi ashtu, por nuk mbaroi këtu. Unë kam për të përmirësuar dhe hulumtuar gjatë gjithë kohës. Është si një shkencë, e cila nënkupton përdorimin e matematikës, kimisë, fizikës. Bërja e një violine varet edhe nga kushtet e motit”, shton bashkëbiseduesi ynë.

Kjo është vetëm një hyrje për atë që nënkuptohet lut-heranizmi.

Përzgjedhja e drurit, tharja natyrale, prerja e pjesëve në një mënyrë të caktuar dhe sipas kallëpit, gdhendjes, ngjitjes dhe bashkimit të pjesëve, përgatitja e llakut organik, lustrimi…

“Përdoren panja dhe bredhi. Të gjithë instrumentet nga familja e violinës janë bërë nga i njëjti dru, ai është standardi, evolucioni i këtyre instrumenteve është i përfunduar. Sfondi i violinës, brinjëve dhe qafës janë bërë nga panja. Pjesa e sipërme është bërë me bredh, si dhe ‘zemra’ e violinës. Ajo copë e vogël druri ndan pjesën e pasme dhe të përparme të violinës. Është shumë e rëndësishme që të vendoset saktësisht për shkak të tingullit”, shpjegon Arda.

Të gjitha dimensionet e violinës duhet të jenë në përputhje me të ashtuquajturën ‘seksion i artë’. Në thelb, të gjitha violinat janë të së njëjtës madhësi, por mjeshtrit gjithmonë e shtojnë nënshkrimin e tyre.

“Mund të bëj dhjetë violina me të njëjtën madhësi, por secila prej tyre do të tingëllojë ndryshe. Ashtu është ai nënshkrimi. Ndryshimet në tingull varen gjithashtu nga klima në të cilën është rritur druri nga i cili u bë violina, qoftë për shembull, ka qenë me shi ose shumë i thatë në atë kohë. Kjo është si jeta. Emocionet, gjendja shpirtërore, reagimi i trupit lidhen me atë që bëni, sepse ky është art. Kjo është historia e pemës, por edhe historia ime”, shton ai.

Kjo është arsyeja pse për Ardan çdo pjesë e procesit të krijimit të një violine është e veçantë: “Rezultati është ai që është kënaqësia më e madhe. Procesi nga një copë druri tek dikush që luan një instrument është ajo që është më e bukura”.

Ai sjell punën e palodhur, dashurinë për punën e tij në secilin prej instrumenteve të tij, por edhe raportin e tij me muzikantët. Dëshmia e kësaj është fakti se për një kohë të shkurtër ai krijoi bashkëpunim me muzikantët nga Prishtina, Prizreni, Beogradi, Maqedonia Veriore.

Kështu që në profilin e tij në Instagram mund të shihni se si violinisti i famshëm serb Vladimir Koh, si dhe violinisti profesionist Visar Kuqi – po i testojnë violinat e reja të Ardas. Përveç faktit që violinat e tij arritën në duart e mjeshtërve të mëdhenj, ai gjithashtu i restauron instrumentet. Është e pazakontë që pengesa gjuhësore nuk paraqet problem as për komunikim.

“Akoma, ne arrijmë të kuptohemi, sepse ata e kuptojnë që unë i njoh instrumentet. Ata më besojnë mua. Edhe, nuk është se thjesht po rregulloj instrumente, duke shpjeguar gjithçka që mundem dhe jam i sinqertë. Unë jam gjithashtu i sinqertë në atë që di”, kështu shpjegon Arda se si u ndërtua besimi i ndërsjellë.

Për fund, receta për besim mund të jetë ajo që tha bashkëbiseduesi ynë për miqtë e tij të rinj dhe për banorët e Mitrovicës:

“Raportet janë të sinqerta, ato janë miq të mirë. Respekt. Respekti është shumë i rëndësishëm për mua. Pavarësisht nga nacionaliteti, feja, është e rëndësishme që ne të respektojmë njëri-tjetrin dhe gjithçka do të jetë në rregull”.

Përdorimi i tekstit lejohet me një tregues të qartë të burimit dhe lidhjen me burimin e tekstit ose faqen kryesore të platformës.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *