Foto: Scena iz filma “Šavovi” / Cineplexx.rs

Ljubitelji filma i pozorišta večeras će u Kosovskoj Mitrovici moći da uživaju u dva događaja. U Mitrovičkom dvoru biće prikazan film „Šavovi“, dok se u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, povodom Svetskog dana pozorišta, organizuje pozorišni maraton.

Filmsko ostvarenje režisera Miroslava Terzića i scenariste Elme Tataragić bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenju stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo su, navodi se u opisu filma, prodavane na usvajanje.

Scenario je inspirisan svedočenjem beogradske krojačice koja je već skoro dve decenije tražila svog “mrtvog sina”.

Ona se bori sa upravom bolnice i lekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi dobila ispravu o smrti koja bi dokazala gde je pokopan njen novorođeni sin. Posle skoro dvadeset godina, ona veruje da je svog sina našla u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda.

Glavne uloge poverene su Snežani Bogdanović, Marku Baćoviću, Jovani Stojiljković, Vesni Trivalić, Dragani Varagić i Pavlu Čemerikiću.

Film koji je proglašen za najbolji evropski film na Berlinskom festivalu, biće prikazan u dve projekcije – od 18 i 20 časova, a karte po ceni od 250 dinara mogu se nabaviti u Mitrovičkom dvoru do početka projekcije.

Organizator događaj je Kulturni centar “Dragica Žarković”, a pokrovitelj Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Foto: Predstava “Četiri godišnja doba”/ Privatni kulturni centar “Akvarijus”

Od 18 časova u Akvarijusu se održava pozorišni maraton.

Urednik programa je Snežana Džogović, a organizator je dečja i omladinska pozorišna trupa „Mali teatar“ koja od 2017. godine radi pri Akvarijusu, a koju vodi glumica Dunja Nikolić.

U okviru ovog događaja biće izvedene dve predstave Malog teatra –„Četiri godišnja doba“ i „Mali princ“, obe u režiji glumice Dunje Nikolić. Takođe, učenici mitrovičke gimnazije odigraće komad „Ujež“ po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Snežane Džogović.

Tokom večeri predstaviće se i studenti glume Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Ulaz je slobodan, a detaljnije o predstavama koje će biti izvedene možete pročitati OVDE.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *