Program pod nazivom “Sajam knjiga u gostima”, u okviru kojeg će biti predstavljen portret jednog od najpoznatijih ruskih pisaca mlađe generacije, Sergeja Šargunova, organizuje se u petak i subotu u Gračanici i Pasjanu kod Gnjilana.

Šargunov će se predstaviti gračaničkoj publici u čitaonici Darinka Jevrić u Domu kulture Gračanica, od 14 časova. Narednog dana, u subotu, pisac će u Pasjanu kod Gnjilana, učestvovati na svečanostima i u programu povodom prve godišnjice od kanonizacije Svete Bosiljke pasjanske.

Povod Šargunovog gostovanja na 64. sajmu knjiga u Beogradu jeste njegov roman Album bez fotografija koji je objavila ova beogradska izdavačka kuća u prevodu Milene Mićunović.

Program u Gračanici i Pasjanu organizuju izdavačka kuća Službeni glasnik iz Beograda, Međunarodni beogradski sajam knjiga i Dom kulture Gračanica.

O Šargunovu

Ruski pisac Sergej Šargunov rođen je u Moskvi 1980. Studirao je na Univerzitetu Lomonosov, po profesiji je novinar, a trenutno je deputat u Državnoj dumi Rusije. Album bez fotografija nudi fotografsko sećanje na proživljeno, na lično iskustvo našeg savremenika, kojeg veoma pogađa ono što se dešava s Rusijom i oko nje. Šargunov je bio učesnik političkih zbivanja koja već sada mogu da se nazovu najnovija istorija Rusije. Njegova literatura i pogled na svet oličavaju savremeno rusko i postsovjetsko društvo. Iako mlad pisac, već je postao lice novog realizma u ruskoj književnosti. Кnjiga je autobiografska, napisana s ljubavlju i nepoštedno – u odnosu i prema domovini i prema sopstvenom daru.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *