Javni servis Kosova (RTK) izvestio je o navodnom „planu za atentat“ na kosovskog premijera Aljbina Kurtija tokom boravka u Skoplju, navodeći da iza „pokušaja“ stoji „srpska operativna kombinacija“. Međutim, iz makedonskog MUP-a demantovali su da je bilo „pokušaja atentata“ na Kurtija. U nastavku čitajte tok informacija, ali i šta smo utvrdili analizom najnovijih i ranijih tekstova RTK.

RTK: „Plan za atentat na premijera Kurtija“

„Premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, u Skoplju je prećeno ubistvom, uz preduzimanje strogih mera bezbednosti“ – izvestio je javni servis Kosova.

RTK dalje piše da su prema njihovim informacijama „procene o opasnosti po Kurtijev život ozbiljne“, a posebno „s obzirom na to da dolaze iz više izvora informacija“.

„Iza ovog pokušaja stoji srpska operativna kombinacija, gde su medijske dezinformacije povezane sa akcijama na terenu mogućih atentatora iz srpsko-makedonskih ekstremnih krugova, bliskih Ruskoj Federaciji, ali pod kontrolom srpskih institucija“, rekao je neimenovani izvor za RTK.

Štaviše, javni servis dodaje da će tokom dana „nastojati da objavi najpotpuniju verziju ovog pokušaja atentata na premijera Kurtija“.

„Detalji srpskog plana“

Zato je usledio i drugi tekst sa naslovom – „Detalji srpskog plana za ubistvo Kurtija u Skoplju“.

Ponavljaju da je kosovskom premijeru „prećeno ubistvom“, zbog čega su, tvrde – uvedene stroge mere bezbednosti tokom njegovog boravka u Skoplju.

„Odmah su formirane zajedničke radne grupe koje su raspoređene širom Skoplja, a posebno u perimetru lokacije na kojoj je Kurti boravio“, naglasio je neimenovani izvor.

Kad tabloid izvesti – mora da je „istina“ , ali dovoljno dobro da se iskoristi kao „argument“

Prema izvoru RTK, a „u kontekstu srpskog terorističkog plana“, prethodio je tekst u srpskim medijima, gde je lider srpske opozicije Dragan Đilas optužen da se sastao sa Kurtijem – piše takođe RTK. U tekstu RTK se ne precizira o kojem se tekstu radi, ali je tabloid Alo objavio danas tekst pod naslovom „SAVEZNICI PROTIV SRBIJE Premijer lažne države i Đilasova opozicija traže kazne za našu zemlju“ u kojem je jedan od podnaslova „Sastanak sa Đilasom u Skoplju!“. Međutim, u ovom delu teksta se zapravo navodi da će Dragan Đilas i Kurti biti govornici na panelu u Skoplju. I na Alo-ovoj naslovnoj stranici su se našli Đilas i Kurti, gde su takođe nazvani „saveznicima“.

Ovaj RTK-ov izvor tvrdi i da bi „prema analizi“ – „napad mogao da deluje sporadično, navodno srpsko-makedonske ekstremne desnice“.

Neimenovani izvor objašnjava i odakle su stizale navodne informacije, pa su izvori i dva Telegram kanala.

„Informacije su stizale kao obaveštajni podaci u više izvora, kako iz tajnih ljudskih izvora, tako i iz otvorenih izvora, kao što su srpski kanali na ruskoj platformi Telegram. Jedan kanal ‘KORIDOR’ pripada terorističkoj organizaciji ‘Civilna zaštita’, a drugi ‘BUNT’ pripada srpskoj ekstremnoj desnici. Oba su pod kontrolom srpskih obaveštajnih službi“, rekao je izvor RTK.

Prema njegovim rečima, bezbednosne institucije su „dosledno ozbiljno shvatale pretnje koje dolaze sa posebnih društvenih mreža“, što je, tvrdi – „dokazano i terorističkim napadom u Banjskoj, gde je upozoreno na napad“ koji se dogodio 24. septembra 2023. godine.

Ponovo neimenovani izvor tvrdi da je „srpski plan“ izabran da se sprovede u Skoplju zbog prisustva Albanaca „gde bi se onda mogao protumačiti kao obračun između Albanaca“.

„Na snimcima RTK se vidi da su i jutros postojale mere bezbednosti, proveravajući svaki automobil u blizini mesta gde je premijer Kurti proveo noć“ – a u prilog tome objavljena je fotografija na kojoj se vide tri automobila, četiri lica, od kojih jedan sa psom, dok dvojica gledaju u automobil parkiran na parkingu. Detalja o fotografiji u tekstu nema.

Fotografije preuzete sa RTK

Fotografije preuzete sa RTK

„Dokaz“ – komentari na Telegram kanalima

U prilog tvrdnjama sa Telegram kanala objavljene su i fotografije sa komentarima korisnika.

Na jednoj od objava na jednom od Telegram kanala nalazila se i, kako smo utvrdili, već objavljena i stara fotografija Kurtija (iz 2015. godine) okruženog policijom, a sa televizijske kamere, na kojoj se vidi krstić za centriranje slike, a uz komentar:

„Još jedna tužna UN sednica. No uzimajući ostale komentare, samo jedna poruka Kurtiju, možda oni neće, ali we will have our revenge (ali mi ćemo imati svoju osvetu). Radovane, malo ulevo, malo nagore“.

„Hahahahahah pa ovo je hit Albin Kurti. Steta što će ga stici srpski snajper“ – glasio je jedan od komentara uz fotografiju Kurtija iz SB UN pred kojim je tabla sa njegovim imenom, a ispred Vučića tabla na kojoj je ispisano „Srbija“.

„Ne snajper, to je grijeh tako ubiti“ – glasi drugi komentar.

Objavljena je i fotografija sa FB stranice „infomax.mk“ – na kojoj se navodi da se radi o „ekskluzivnom snimku“ sa opisom da se radi o večeri makedonskih zvaničnika sa Kurtijem.

Komentar na tvrdnje RTK zatražili smo pisanim putem od makedonskog MUP-a. „Obaveštavamo vas da tokom posete premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja njegovog atentata – naveli su u odgovoru na naš upit.

Euronews: MUP Severne Makedonije demantovao navode kosovskih medija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije nazvalo je vest kosovskog javnog servisa neistinitom, navodeći da nije bilo pokušaja ubistva Aljbina Kurtija, javio je Euronews Albania.

„Obaveštavamo vas da tokom posete premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja njegovog ubistva. Što se tiče bezbednosti tokom posete premijera Kurtija, ona je organizovana po unapred utvrđenim pravilima i bezbednosnim procenama“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, prenosi isti medij.

Makedonski Telegrafi: Makedonska policija – nije bilo pokušaja ubistva Aljbina Kurtija​

Demant makedonskog MUP-a objavio je i makedonski Telegrafi.

„Obaveštavamo vas da tokom posete premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja ubistva. Što se tiče bezbednosti tokom posete premijera Kurtija, ona je organizovana po unapred određenim pravilima i bezbednosnim procenama“, rekao je u izjavi za Telegrafi portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski.

Express: Severna Makedonija demantuje „atentat“ na Aljbina Kurtija

Istu izjavu Angelovski je dao i za Gazetu Express.

Kurti: Nisam se osećao ugroženo; nervoza u Beogradu

„Saznao sam da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu. Kada sam došao iz Skoplja, nisam se osećao ugroženo, ali sam video da je bilo mnogo policijskih snaga koje su se pobrinule za ovaj sastanak koji smo održali, gde je specijalni gost bio predstavnik nemačke SPD Lars Klingbajl“, rekao je Kurti novinarima, posle navoda RTK, prenela je Koha.

Koha je zatražila i komentar direktno od kosovske vlade.

„Nervoza u Beogradu posle sednice Saveta bezbednosti UN pojačala je pretnje i agresivnost prema premijeru. U Skoplju su primećene brojne snage reda. Premijer se nije osećao ugroženim. Sve je proteklo u najboljem redu tokom njegovog boravka u Severnoj Makedoniji“, navodi se u komentaru kosovske vlade za Kohu.


Zaključak

Oba teksta RTK, čak i da nije bilo demantija, imaju karakteristike lažnih vesti ili bar tendencije ka neproverenim informacijama i dramatizaciji događaja.

Tekstovi se pozivaju na neimenovane izvore, što otežava proveru i verifikaciju informacija i izaziva sumnju u verodostojnost informacija.

Tekst insistira na detaljima „srpskog plana“, stvarajući dramatičnu atmosferu. Ovo može ukazivati na tendenciju senzacionalizma, često prisutnu u lažnim vestima.

Navođenje Telegram kanala kao izvora informacija može da bude problematično, jer društvene mreže često nisu proveren izvor vesti i sadrže veliki broj neproverenih i netačnih informacija. Pomenuti kanali u tekstu RTK često su izvor neproverenih i netačnih informacija, što smo utvrdili i kroz naše tekstove koji su se bavili dezinformacijama na ovim kanalima. O tome čitajte u našoj rubrici Demaskiranje.

Povezivanje navodnog pokušaja atentata sa „srpsko-makedonskim ekstremnim krugovima, bliskim Ruskoj Federaciji“ može da bude pokušaj političke instrumentalizacije događaja i stvaranja neprijateljskog narativa.

Povezivanje pokušaja atentata sa „srpsko-makedonskim ekstremnim krugovima, bliskim Ruskoj Federaciji“ može imati za cilj stvaranje neprijateljskog narativa prema određenim političkim ili etničkim grupama. Ovakvo povezivanje može poslužiti kao sredstvo za mobilizaciju javnosti i stvaranje osećaja pretnje od strane određenih grupacija. Takođe, povezivanje sa „ekstremnim krugovima“ ili „stranim faktorima“, poput Rusije, može se koristiti kako bi se politički diskreditovale određene grupe ili politički protivnici. Ovakve tvrdnje mogu služiti kao sredstvo za diskreditaciju, na primer, opozicije, ili onih koji su percipirani kao neprijatelji.

Međutim, kroz praćenje RTK, utvrdili smo i da je isti medij od decembra do januara objavio bar tri teksta u vezi sa srpskom zajednicom na Kosovu, predstavnicima srpskih institucija i njihovom navodnom povezanošću sa bivšim predsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem.

„Srpske terorističke grupe umešane u izborne manipulacije“; „Vučićev sin, Danilo, dočekao je novu godinu sa Radoičićem i Veselinovićem“„Srbija je olakšala dobijanje kredita za pripadnike ‘Civilne zaštite’“ – glasili su naslovi pomenutih tekstova.

Sva tri teksta se pozivaju isključivo na neimenovane izvore i bez konkretnih su argumenata, pa su u najmanju ruku senzacionalni.

Ni u jednom od pomenutih tekstova nema komentara druge strane.

Ponovljena upotreba neimenovanih izvora u tekstovima, a bez dodatnih informacija o njihovom poreklu, dovodi u pitanje verodostojnost informacija.

Tri pomenuta naslova sugerišu na senzacionalni pristup. Ovakvi naslovi, bez adekvatnih činjenica i izvora, stvaraju nepotrebnu paniku i dezinformacije.

Nedostatak komentara ili reakcija od strane osoba koje su pomenute u tekstovima može da stvori nepravednu predstavu događaja.

Objektivno novinarstvo podrazumeva dobijanje izjava i komentara od svih relevantnih strana kako bi čitaoci imali potpunu sliku situacije.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *