Fotografije: Sunčica Andrejević

Reportaža o Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici prikazana je sinoć u Mitrovičkom društvenom klubu (MSC). Tridesetominutna priča prikazuje dugogodišnju istoriju i rad mitrovičke škole, uz svedočenja nekadašnjih učenika i profesora. Autor filma je novinar Kosovo Sever portala (KoSSev), Ivan Mitić. Ideja za film proistekla je iz stogodišnjice postojanja Gimnazije koja je obeležena krajem prošle godine.

Sagovornici su glavni “krivci” koji su dali materijal za priču, kaže autor.

“Upravo svojim izjavama i na način na koji su opisali kako je nastala škola – kako je to izgledalo, šta je značilo biti gimnazijalac, a šta profesor u njihovom vremenu. Umesto deset minuta, imamo pola sata nečega što nije film, nije reportaža, ali mislim da je izuzetno lepo i dobro svedočenje o tome kako je nekada bilo i kako je sada biti gimnazijalac,” navodi Mitić.

IMG_56830

Ovo je, kaže, jedno veliko iskustvo za njega, budući da on nije Mitrovčanin, te da nije bio upoznat sa istorijom Gimnazije.

Šta kažu nekadašnji učenici?

Prikazivanju reportaže prisustvovali su i nekadašnji Gimnazijalci. Skoro devedesetogodišnji Aleksandar Saveljić jedan je od njih. Reportaža prikazuje realno stanje i situaciju iz vremena kada je on bio srednjoškolac, kaže. Na neki način ga je i vratila u vreme mladosti:

“Najviše bih voleo da sretnem stare drugove i drugarice, jer smo svi bili kao braća i sestre, a nastavnici – naši roditelji. Mislim da su to najsrećniji dani, kada se posle 70 ili 80 godina setimo jedan drugoga, to bi bila neizmerna radost, da se podsetimo se na dane našeg detinjstva.”

IMG_5729

“Sadašnji učenici imaju više znanja nego što smo mi tada imali. Gradivo je tada bilo skraćeno, nije bilo televizije, ni udžbenika, sve je bilo prosto. Obrazovanje bez vaspitanja ne ide, i mislim da smo mi bili tada više vaspitani, a ovi današnji više obrazovani.”

Entuzijazam i nada za bolju budućnost koja “nije bila tako realna” bila je prisutna kada je politički analitičar Nedžmedin Spahiu bio Gimnazijalac.

“Sada ne vidim taj entuzijazam među učenicima, vidim samo kako oni sanjaju o tome da odu van Kosova i da tamo negde nastave svoju karijeru i nemaju neko poštovanje prema profesorima, starijima, prema društvu, što je žalosno,” kaže.

Nemanja Nestorović pripadnik je nešto mlađe generacije koji je Gimnaziju završio 2000. Ocenjuje i da je zgrada nešto što danas fali Gimnaziji.

“Naša Gimnazija može da se pohvali jako burnom i uspešnom prošlošću, a ono što joj sada nedostaje, to je zgrada. Nama je to prosto potrebno.  U gradu kakav je Mitrovica, gde postoji toliko različitih investicija, da ne postoji plan da se napravi zgrada Gimnazije, kako bi zaveštanje koje su nam prethodne generacije ostavile, da to nastavi da živi,” ističe.

Obraćajući se prisutnima, urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević, istakla je:

 “U toj školi sam bila dve godine i ona nije samo simbol detinjstva i odrastanja, već simbol našeg grada, kroz naše, kao i živote naše dece, naših sugrađana i mislim da imamo čime da se ponosimo. Ostavili ste jedno svedočanstvo, ne samo vremena, već i svedočanstvo grada, pre svega ono što je naš grad nekada bio. Nažalost, mnogo toga lošeg se dogodilo poslednjih godina, ali svaki grad ima svoj život, pa i to loše je deo života našeg grada.”

U reportaži nema sadašnjeg rukovodstva Gimnazije,  odnosno direktora, kao ni učenika. Lazarevićeva objašnjava da se direktor ni nakon jednomesečnog dogovaranja nije pojavio na razgovoru, dok su učenici, kako navodi, hteli da govore, a potom otkazali, jer, dodaje dalje, nisu dobili dozvolu direktora škole.

IMG_5668

Nadežda Spasojević, profesorica srpskog jezika i književnosti u penziji, takođe je prisustvovala promocija reportaže. Kakvi su njeni utisci?

“Stvarno sam oduševljena entuzijazmom, ljubavlju koju su pružili i naravno poštovanjem prema svima nama. Mislim da je jako pogrešno bilo ne podržati ovaj projekat. Ovo treba naša deca da vide, ovo treba da vide naši sugrađani, ovo treba da vidi cela Srbija. Znate, nije svejedno slaviti sto godina jedne institucije koja se zove Gimnazija, u današnjim uslovima, na današnjem mestu.”

IMG_5717

Izradu reportaže podržala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i ambasada Velike Britanije u Prištini.

IMG_5692

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *