Rena Begolli: Umetnost postavlja pitanja, provocira i istražuje dalje značenje

Renea Begolli

SHQ

ENG

Renea Begoli je konceptualna i vizuelna umetnica koja se bavi slikanjem, istražujući i tehnike poput crtanja, skiciranja i novih medijuma kao što su video i instalacije. Ovaj tekst je deo serije tekstova pod nazivom „Kratak razgovor“.

Begolli veruje da je umetnost dobra forma kroz koju može da se bavi različitim temama.

„Кroz svoja umetnička dela istražujem različite ideje i teme. Istražujem ideje svakodnevnog života, grada, pitanja ljudskih prava, kao što su ženska prava, sloboda izražavanja, životni uslovi, izolacija, rutina, dom,“ objašnjava.

Ipak, to su, dodaje Renea, samo ključni elementi koje dalje istražuje.

„Motivišu me filmovi i različita istraživanja svemira, unutrašnjeg i spoljašnjeg i odnosa sa okolinom, posebno mirni objekti,“ kaže.

Renea je na poslednjoj je godini osnovnih studija na odseku slikarstvo, Fakulteta umetnosti, Univerzitet u Prištini. Takođe, student je na razmeni na Univerzitetu Bornmut, na odseku Sociologija i socijalna antropologija.

Upravo kombinacija siociologije i umetnosti su joj dali drugačiji pogled na stvarnost, ali i to kako će je preneti u svoje umetničke radove:

„Moja glavna inspiracija je moj svakodnevni život, uključujući ljude, različite prostore, predmete, rutinu. Istražujem ideje svakodnevnog života koje izazivaju moju misao. Osim toga, vraćam se uspomenama iz detinjstva i snovima i postavljam pitanja u vezi sa tim, što pokreće ideje za nove radove i istraživanja.“

Ova mlada umetnica za sobom ima niz kolektivnih izložbi.

Učestvovala je u nekoliko kolektivnih izložbi: „C19 A20″ – izložba koju je organizovala Inicijativa za usmenu istoriju (2021; onlajn izložba), „Nova godina, novi umetnici, nove nade“ u „Kući Evrope“ (2021; onlajn izložba), Izložba „Additions“ (2020; Priština, Mitrovica), kustos Bljerta Hočia, „Zelena linija“ u galeriji “Qahili” (2020; Priština), „Ujedinjene Boje Divanhane“ (2019/20; Zlatibor i Novi Pazar, Srbija), „Ujedinjenje“ u „Kući Evrope” (2019; Priština) i druge. Imala je i samostalnu izložbu u Institutu „Iunus Emre“ u Prištini 2014.

Uprkos tome kaže da svakodnevno uči o umetnosti.

„Rano je da je definišem u ovoj životnoj dobi, jer svaki dan učim nešto novo što se odnosi na umetnost i kako se to odnosi na mene. Umetnost je istorija ljudi, pojedinca, umetnika i okoline, svakodnevno se transformiše, razdvaja i povezuje različite elemente života, smrt i šire, postavlja pitanja, provocira i istražuje dalje značenje,“ objašnjava.

I dok ne želi da definiše umetnost, upravo umetnosti vidi i kao način da se promeni mišljenje kako pojedinca, tako i čitave javnosti.

Umetnost može da se koristi u različitim formama, i ako mogu da promenim mišljenje samo jedne jedine osobe, mogu da pređem na veće grupe. Naravno to zavisi od pristupa, ali to jeste dobar način da se promeni javno manjenje na bolje – kazala je u najavi izložbe Additions.

Pomoću umetnosti mogu da istražujem ko sam na načine na koje inače ne bih, u smislu dublje povezanost sa stvaranjem umetnosti i doživljavanjem iste,“ zaključuje Renea u razgovoru za naš portal.

Radovi Renee Begolli predstavljeni su i na digitalnoj platformi „Gathered in Art“, kao i u okviru virtuelnih izložbi ove platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *