Rena Begolli: Arti parashtron pyetje, provokon dhe eksploron kuptimin e mëtejshëm

Renea Begolli

Renea Begolli është një artiste konceptuale dhe vizuale e specializuar në pikturë, dhe gjithashtu eksploron teknika të tilla si vizatimi, skicimi dhe media të reja si video dhe instalime. Ky tekst është pjesë e një sërë tekstesh të quajtur “Bisedë e shkurtër”.

Begolli beson se arti është një formë e mirë përmes së cilës ajo mund të merret me tema të ndryshme.

“Përmes veprave të mia të artit, unë eksploroj ide dhe tema të ndryshme. Unë eksploroj idetë e jetës së përditshme, qytetin, çështjet e të drejtave të njeriut, të tilla si të drejtat e grave, liria e shprehjes, kushtet e jetesës, izolimi, rutina, shtëpia, “shpjegon ai.

Sidoqoftë, shton Renea, këto janë vetëm elementët kryesorë që ai po eksploron më tej.

“Unë jam e motivuar nga filmat dhe eksplorimet e ndryshme të hapësirës, ​​të brendshme dhe të jashtme dhe marrëdhëniet me mjedisin, veçanërisht objektet paqësore,” thotë ai.

Renea është në vitin e saj të fundit të studimeve universitare në Departamentin e Pikturës, Fakulteti i Arteve, Universiteti i Prishtinës. Ajo është gjithashtu studente shkëmbimi në Universitetin Bournemouth, Departamenti i Sociologjisë dhe Antropologjisë Sociale.

Ishte kombinimi i sociologjisë dhe artit që i dha asaj një pamje të ndryshme të realitetit, por edhe se si do ta transferonte atë në veprat e saj të artit:

“Frymëzimi im kryesor është jeta ime e përditshme, duke përfshirë njerëz, hapësira të ndryshme, objekte, rutinën. Unë eksploroj idetë e jetës së përditshme që sfidojnë mendimin tim. Përveç kësaj, unë kthehem në kujtimet dhe ëndrrat e mia të fëmijërisë dhe bëj pyetje në lidhje me të, gjë që nxit ide për punë dhe kërkime të reja.”

Kjo artiste e ei ka një sërë ekspozitash kolektive.

Ajo ka marrë pjesë në disa ekspozita kolektive: “C19 A20 ″ – një ekspozitë e organizuar nga Nisma e Historisë Orale (2021; ekspozitë online),” Viti i Ri, artistë të rinj, shpresa të reja “në Shtëpinë e Evropës (2021; ekspozitë online), Ekspozita “Shtesa” (2020; Prishtinë, Mitrovicë), kuratore Blerta Hoci, “Green Line” në galerinë “Qahili” (2020; Prishtinë), “Ngjyrat e Bashkuara të Divanhana” (2019/20; Zlatibor dhe Novi Pazar, Serbi) , “Unifikimi” Në Shtëpinë e Evropës “(2019; Prishtinë) dhe të tjerë. Ajo gjithashtu kishte një ekspozitë personale në Institutin Iunus Emre në Prishtinë në 2014.

Përkundër kësaj, ajo thotë se mëson për artin çdo ditë.

“Është shumë herët për ta përcaktuar në këtë moshë, sepse çdo ditë mësoj diçka të re që lidhet me artin dhe si lidhet me mua. Arti është historia e njerëzve, individëve, artistëve dhe mjedisit, ai transformohet çdo ditë, ndan dhe lidh elemente të ndryshëm të jetës, vdekjes dhe më gjerë, bën pyetje, provokon dhe eksploron kuptime të tjera.”, shpjegon ai.

Dhe ndërsa ajo nuk dëshiron të përcaktojë artin, ajo e sheh artin si një mënyrë për të ndryshuar opinionin e individit dhe publikut të gjerë.

Arti mund të përdoret në forma të ndryshme, dhe nëse mund të ndryshoj mendimin e vetëm një personi të vetëm, mund të kaloj në grupe më të mëdha. Sigurisht, kjo varet nga qasja, por është një mënyrë e mirë për të ndryshuar opinionin publik për mirë – tha ajo në njoftimin e ekspozitës Additions.

“Me ndihmën e artit, unë mund të eksploroj atë që jam në mënyra që nuk do ta bëja ndryshe, në aspektin e një lidhjeje më të thellë me krijimin e artit dhe përjetimin e tij,” përfundon Renea në një intervistë për portalin tonë.

Punimet e Renea Begolli u prezantuan edhe në platformën dixhitale “Gathered in Art”, si dhe në ekspozitat virtuale të kësaj platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *