Radionica o borbi protiv lažnih vesti: Dezinformacije šetne i za medijski prostor i za javnost

Radionica posvećena borbi protiv lažnih vesti, održana je 25. novembra u Severnoj Mitrovici, okupivši preko 20 novinara, medijskih radnika i civilnih aktivista iz redakcija koji izveštavaju na različitim jezicima na Kosovu.

Tokom događaja, koji je organizovala Alternativna internet stranica, učesnici su imali priliku da razmene iskustva i strategije u prepoznavanju i suprotstavljanju lažnim vestima, s obzirom na njihov često razarajući uticaj na društvo, stvarajući podele i nepoverenje. Kroz interaktivnu diskusiju novinari su delili najbolje prakse u istraživanju informacija, proveri izvora i brzom reagovanju na širenje dezinformacija.

Poseban naglasak stavljen je na saradnju između novinara koji izveštavaju na različitim jezicima na Kosovu, prepoznajući međusektorsku saradnju kao ključnu u otkrivanju i suzbijanju lažnih vesti. Učesnici su jasno uputili na to da takva sradanja jača medijski integritet i doprinosi izgradnji poverenja između zajednica.

U sklopu radionice, učesnici su formulisali niz preporuka u borbi protiv lažnih vesti. Neki od ključnih predloga uključuju finansijsko kažnjavanje medija kako bi se osigurala odgovornost, uređenje oblasti portala kako bi bili podložni zakonu, usmeravanje na finansiranje medija radi garantovanja objektivnosti, razlikovanje između pravih medija i drugih izvora informacija, proveravanje informacija iz više izvora, rad na medijskoj pismenosti, saradnju u razmeni informacija, učenje jezika drugih zajednica, poseban oprez i monitoring tokom kriznih događaja.

Dodatno, učesnici su naglasili važnost poštovanja zakona na centralnom i lokalnom nivou, posebno u vezi s upotrebom jezika i pristupom javnim informacijama. Preporuke uključuju i jaču saradnju institucija s medijima, otvorenost u pružanju informacija građanima, više terenskog rada i proveravanja izjava političara, te poziv na veću otvorenost međunarodnih predstavnika za medije, uključujući pružanje informacija o posetama, dijalogu i postignutim dogovorima.

Projekat je podržan od strane Ad Hoc granta regionalnog projekta SMART Balkans – Civilno društvo
za zajedničko društvo na Zapadnom Balkanu, koji sprovodi Centar za promociju građanskog društva (CPCD) BiH, Centar za istraživanje i kreiranje politike (CRPM) Severna Makedonija i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) Albanija, a finansijski je podržan od Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Alternativne i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Centar za istraživanje i kreiranje politika (CRPM), Institut za demokratiju i posredovanje i Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Fotografije: Sunčica Andrejević, Alternativna

EH0A8688
EH0A8667
EH0A87122
EH0A8676
EH0A8716
EH0A8724
EH0A87199
EH0A8654
1L4A8992
EH0A8646

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *