Fotografija: Sunčica Andrejević/Alternativna

Informacija o navodnom predlogu za uklanjanje spomenika Knezu Lazaru u severnom delu Kosovske Mitrovice uznemirila je javnost. Međutim, ovo je primer kako se od ličnog stava političkog predstavnika došlo do netačnog zaključka i širenja dezinformacija na društvenim mrežama. U nastavku objašnjavamo i kako.

Muja na Fejsbuku

„Car Lazar mora što pre da napusti Mitrovicu!“ – glasila je poruka bivšeg člana Skupštine opštine Južna Mitrovica, Gazmenda Muje, od 2. februara, u kojoj dodaje:

„Kao što je poznato, Srbija je pre 7 godina uklonila nadgrobni spomenik UCPMB iz dvorišta opštine Preševo, ali i odatle uklonila bistu Skenderbega. Državne institucije Kosova moraju odmah da deluju na otklanjanju ovih anomalija, koje pokazuju bes i zabrinutost među građanima Republike Kosovo!“

Ko ne prati ovog lokalnog političkog predstavnika teško da bi i video ovu objavu.

Međutim, da Mujin stav stigne do šire javnosti pomogli su lokalni portali.

Lokalni mitrovički portal na albanskom jeziku „Jepi zë“ istog dana deli objavu sa fotografijom spomenika Cara Lazara na kojoj je ispisana poruka „Car Lazar mora da napusti Mitrovicu što pre“, uz ime Gazmenda Muje.

U opisu fotografije navode: „Gazmend Muja, brat Armenda Muje, predlaže da Car Lazar napusti Mitrovicu. Šta mislite?“

I portal „Mitrovica sot“ podelio je Mujinu objavu.

Dan kasnije, odnosno u subotu, 3. februara, ova informacija, ali sada prilagođena za srpsku javnost, deli se na društvenim mrežama.

„Još jedna ‘sjajna vest’ dolazi sa okupirane teritorije KiM. Uskoro će da skinu spomenik Knezu Lazaru koji se nalazi na Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici. Podnet je predlog za skidanje spomenika kao kontra mera zato što je u Bujanovcu skinut jedan od spomenika *iptarskih NATO terorista (ima ih još dosta skoro su postavljeni novi)“ – glasila je poruka koja se potom delila na društvenim mrežama – na Telegram kanalima, Instagramu i Fejsbuku.

Ova poruka, iako se u njoj ne precizira ko je izvor, ko je podneo navodni predlog i kome, uznemirila je širu javnost.

Privremeni organ i Srpska lista bez odgovora

Iako smo tragom prve informacije utvrdili da se ne radi ni o kakvom predlogu za uklanjanje spomenika, te da takav predlog nije ni podnet, kontaktirali smo i institucije.

Pisali smo Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica i Srpskoj listi.

Pitali smo ih da li imaju bilo kakva saznanja o navodnom uklanjanju spomenika i da li ime je poznato da li je podnet zahtev, ko i gde. Do objavljivanja ove vesti, nismo dobili odgovore.

Ugljanin: Nikada se o tome nije razgovaralo

Iz Skupštine opštine Severna Mitrovica, potvrđeno nam je da se o uklanjanju spomenika nikada nije razgovaralo.

Na pitanje da li je SO iko podneo takav zahtev, da li se o tome raspravljalo na bilo kojoj sednici ili odboru, predsedavajući SO-a Nedžad Ugljanin je odgovorio odrično.

„Ne, ne“, kazao je, dodajući:

„Od kada smo preuzeli dužnost, mi nismo niti pominjali niti je bilo kakva tema o spomeniku bila. Što se nas tiče, mi nismo ni pominjali spomenik“ – kazao nam je Ugljanin.

Kosovska policija: Ne postoji takav zahtev, niti mi to možemo da uradimo svojevoljno

Kontaktirali smo i Kosovsku policiju za region sever.

Na pitanje da li su dobili bilo kakav zahtev za asistenciju policije za uklanjanje spomenika, zamenik direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, odgovorio je odrično, potvrdivši da takav zahtev nemaju.

„Apsolutno ne“ – kazao je, dodajući ni da policija tako nešto ne može svojevoljno da uradi.

ArsenijevićMuja bez ovlašćenja, izjava zlonamerna

Razgovarali smo i sa predsednikom Srpske demokratije, Aleksandrom Arsenijević, koji zajedno sa svojom strankom i kolegama prati sednice SO Severna Mitrovica.

I on je potvrdio da se na sednicama nije razgovaralo o uklanjanju spomenika, niti je, dodaje – video takvu nameru.

On takođe ocenjuje da se radi o lažnoj vesti koja je uznemirila građane.

Podseća i da Muja nema nikakva izvršna ovlašćenja.

„Nigde ne postoji zvanični zahtev za uklanjanje spomenika, takođe, mislim da su takve izjave, koje imaju za cilj da uznemire javnost, krajnje zlonamerne“ – dodao je.

„Ako bi išli tom logikom, onda bi i spomenik Skenderbegu ispred vlade u Prištini trebalo ukloniti. Takođe, spomenik Miloša Obilića u Gračanici već godinama nikome nije problem. Bilo kakvo zadiranje u ovu temu od strane kosovskih institucija bilo bi udaranje na istorijsko, kulturološko, versko i etničko biće kosovskih Srba. Siguran sam da to sebi ne bi smeli da dozvole, a takođe postoje i zakoni i mehanizmi zaštite od takvih štetnih odluka“ – dodao je Arsenijević.


Proverite pouzdanost izvora pre nego što podelite ili prihvatite informacije kao istinite. Koristite vesti od proverenih i uglednih medija.

Čitajte vesti iz različitih izvora kako biste dobili širu perspektivu o određenim događajima i temama.

Razvijte naviku proaktivnog deljenja korisnih informacija i izvora koji su provereni, kako biste doprineli širenju pouzdanih informacija.

Budite skeptični prema senzacionalnim naslovima, jer su često namenjeni privlačenju pažnje, ali nisu nužno tačni ili celoviti.

Proverite sadržaj pre nego što donesete zaključke.

Delite informacije odgovorno i pažljivo, proveravajte sadržaj pre nego što ga podelite kako biste sprečili širenje dezinformacija.

Ako primetite dezinformacije ili sumnjiv sadržaj, prijavite ga platformi ili organizacijama koje se bave proverom činjenica.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *