Fotografije: Sunčica Andrejević

“Zajednicu su ljudi kroz istoriju formirali da bi sačuvali, odbranili, ili olakšali sebi egzistenciju. U savremenom svetu, najteže je zapravo sačuvati kulturu. Ovde smo uspeli da sagradimo jaku zajednicu koja se svakog dana sve više širi, sa ciljem da sačuvamo kulturu u ovim teškim vremenima i vratimo na mesto koje ona zaista zaslužuje. Pozivam vas da krenete sa nama od danas, pa narednih četiri dana na ovu kult-turu ženskog stvaralaštva.”

U Privatnom kulturnom cetnru “Akvarijus” sinoć je otvoren III Festival ženskog stvaralaštva. Zajednica s početka teksta, o kojoj je govorila slikarka Anđela Radenković, jedna od prvih polaznica Malog ateljea ovog PKC-a, imala je priliku da upozna Milicu koja je “napravila haos u Kosovskoj Mitrovici”, ali i još četiri umetnice koje su učestvovale u ženskom Likovnom okršaju.

Zašto je Milica napravila haos u Kosovskoj Mitrovici? Koja je to Milica?

Pretragom na Internetu, posumnjaćete u istinitost rezultata. Sigurni ste da se ne radi o nekoj od folk pevačica. Ko je onda Milica?

Milica Lilić diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici 2009, u klasi profesora Tomislava Trifića. Posle niza samostalnih i kolektivnih izložbi, sinoć se vratila u svoj studentski grad.

“Studirala sam ovde, mnogo je utisaka odavde i sve je bilo prilično egzotično. Nigde nisam imala uslove kao što sam imala ovde i to je za mene bilo jako dobro zato što sam i koristila stvari koje ne bih imala nigde drugde. Nije bilo mnogo uslova za rad, ali je društvo bilo dobro, klasa je bila dobra, samim tim je atmosfera za rad bila bolja, imali smo fantastičnu međusobnu saradnju i naravno podsticaj za rad. U tom druženju bilo je dosta izlazaka, provoda i kada sam videla naslov ‘Milica napravila haos u Kosovskoj Mitrovici’ mnogo toga mi je prošlo kroz glavu. I stvarno je iz haosa nastala umetnost. Mislim da je to i uzročno posledično povezano,” Miličin je odgovor na prethodno pitanje – zašto je napravila haos u Mitrovici?

“Tabloidno”

Od sinoć izloženi radovi u Akvarijusu, nalaze sa na platnima manjih veličina.

“Milica mami uzdahe na plaži”, “Kod Milice”, “Žene odlepile za Milicom”, “Milica počastila fanove”, “I to se desilo Milica napokon našla dečka”, “Prepoznaju me i bez šminke”, “Milica: Ne kuvam jer mrzim da perem sudove”, “Milica: Prilaze mi samo pogrešni”, “Zlatna Milica naciljala Rio”…. samo su neki od naslova na kolažima u kombinaciji slika i tekst, odnosno isečci iz novina.

Milica Lalić se i inače bavi kolažima, za koje priznaje da se radi o zanimljivoj tehnici.

“Ubacivanje tekstova i slika iz novina ima svoj koncept kojeg se držim, a naravno imam i kolaže koji su u bloku, koji nemaju veze sa Milicama, ali sve sam to ja na neki način,” dodaje.

Za ove kolaže namerno su birani tabloidni naslovi, koji čine našu svakodnevnicu.

“Sa mnogim tekstovima na kolažima se na neki način slažem, a neki su potpuna suprotnost meni. Sve to deo isečaka koje nalazim gotovo svakodnevno u nekim novinama koje i nisu baš novine. Ali ‘ekskluziva’ i senzacija je nešto što je danas potrebno ljudima da bi skrenuli misli od nekih težih stvari,” objašnjava.

Nove ideje

Slaganje teksta i slika na kolažima je pitanje trenutka. A izložba u Mitrovici je dodatna inspiracija:

“Posle otvaranja i događaja ovde, već imam ideje šta ću da radim ubuduće.”

Festival ženskog stvaralaštva nam je postavio i nova pitanja – da li postoji muška i ženska umetnost, da li umetnost ima pol i rod, da li ima naciju, veru, da li ima idelogoiju?

Jedan od odgovora je da su “žene umetnici naši bližnji koji stvaraju kao i muškarci”.

Milica Lalić se takođe slaže da su pol i rod u umetnosti nebitni:

“To je apsolutno nebitno. Bitno je šta se stvori i reakcija publike, odnosno šta će to da izazove kod posmatrača, gledaoca, slušaoca. Generalno, u svetu je manji broj žena umetnika koje prezentuju galerijski, ne znam zašto je to tako, ne smatram da su muškarci bolji umetniici, mislim da je svako individua za sebe. Ne delim umetnost na mušku i žensku, jer ima mnogo toga što muškarci dobro rade u umetnosti, a i naravno ima ženskih stvaraoca koji su i takođe dobri.”

U nastavku večeri Natalija Utvić, Anđela Jordanović, Milica Grbović i Aleksandra Vajšel nadmetale su se u okviru četvrtfinala Likovnog orkšaja.

Natalija Utvić pobedila je Anđelu Jordanović 102:96, dok je Milica Grbović bila bolja od Aleksandre Vajšel za poen – 100:99.

Posetioce Akvarijusa danas, od 13 časova, očekuje projekcija filma “Ako je rak, nije lav”, potom, od 14 časova – debata “Kultura na lokalu”, a zatim i projekcije filmova sa filmskog kampa “Interakcija” (19h) i projekcija autorskih filmova Sonje Savić (20h).

U nastavku pogledajte fotografije sa sinoćnog otvaranja Festivala:

IMG_6669
IMG_66777
IMG_66833
IMG_6694
IMG_6707
IMG_6726
IMG_672999
IMG_6755
IMG_6827
IMG_68433
IMG_6768
IMG_6819
IMG_6846
IMG_6777
IMG_6856
IMG_6870
IMG_67955
IMG_6900
IMG_7098
IMG_6914
IMG_7146
IMG_6954
IMG_7067
IMG_7077
IMG_7103
IMG_6919
IMG_7091
IMG_7002
IMG_6930
IMG_6907
IMG_6880
IMG_6881
IMG_6883
IMG_6878
IMG_6877