Fotografije: Sunčica Andrejević

Dvadeset i jedan kilometar bila je je duga staza kojom su trkači u subotu trčali na prvom polumaratonu u Zubinom Potoku. Miholjsko leto samo je dodatno ulepšalo pitoresknu stazu kroz Ibarski Kolašin. Među najbržima bili su trkači sa Severa Kosova. Video prilog pripremile kolege iz Crno belog sveta.

Sedamdesetak trkača iz više krajeva centralne Srbije, ali i onih sa KiM-a, te bivših država SFRJ, obišlo je deo krajnjeg Severa Kosova. Trčalo se pored Ibra, male brane, šume u jesenjim bojama, delom preko magistrale. Trka zadovoljstva bila je kraća i brojnija.

Na čelo kolone koja se kretala stazom od 21 km odmah je izbio Mitrovčanin i član AK “Trepča”, Nikola Saveljić, koji je potom bio daleko ispred ostalih i prvi stigao na cilj, istrčavši stazu za sat vremena i 18 minuta.

Ipak, nije očekivao da će da osvoji prvo mesto.

“Išao sam na to da oborim svoj lični rekord – 1.22. Očekivao sam da će da bude bolje,“ kazao je.

Drugo mesto u muškoj kategoriji osvojio je Dalibor Anđelković. Na trećem mesto našao se Mirko Glibo iz Zubinog Potoka, kojem je ovo bio prvi polumaraton i koji se inače tračanjem bavi rekreativno.

IMG_0445
Dalibor Anđelković, Nikola Saveljić i Mirko Glibo (s leva na desno)

Nevena Arsić-Gracin, rodom iz Užica, i ultramaratonka, osvojila je prvo mesto u ženskoj kategoriji.

„Svaki trkač, koji dođe da trči, ima neka očekivanja, planove, ali da budem prva, nisam očekivala, zato što sam nedavno istrčala ultramaraton na 12 sati, pa je onda malo potrebno vremena da se organizam oporavi, da se tetive i kolena vrate u normalu,“ kazala je.

Posebno joj se svidela staza.

„Prelepa priroda, staza inspirativna i lagana, tako da sam sa nekom lakoćom to istrčala, moram priznati. Bilo je sjajno. Prvo mesto je iznaneđenje,“ dodala je.

Biljana Tadić iz Beograda našla se na drugom mestu. Nije očekivala ovakav rezultat, a poručila je:

„Staza je divna, jedino što mogu da poželim je da sledećih godina ili naredne godine trka bude brojnija.“

A na trećem mestu našla se novinarka iz Zvečana Ana Marija Ivković. Ovo je bio njen prvi polumaraton i zato joj, kaže, očekivanja nisu bila velika:

“Do sada sam trčala kraće staze, brdske trke. Očekivanja nisu bila velika, ali s obzirom na rezultat, moram da kažem da sam zadovoljna. A za kondiciju moram da zahvalim mojim trenerima iz Crossfit tima 028.“

IMG_0428
Biljana Tadić, Nevena Vasić-Gracin i Ana Marija Ivković (s leva na desno)

Staza je, dodaje, bila prelepa, vreme je trkače takođe poslužilo, kazala je:

“Tako da smo svakako uživali, trčeći tih 21 km.”

Ivkovićeva je više od pola trke trčala sa Branislavom Nešovićem iz Leposavića.

On je polumaraton istrčao za dva sata i 15 minuta, iako se nije prijavio, jer mu je inicijalni plan bio da trči trku zadovoljstva.

IMG_0349
Branislav Nešović ulazi na cilj (prvi sa leve strane)

“Ali onda me je krenulo. Trčao sam negde do 14. kilometra zajedno sa Ana Marijom, bio sam joj, da kažem, pejser, onda sam malo hodao i došao do kraja staze” – objasnio je, dodajući da je zadovoljan vremenom, jer se, priznaje, nije spremao za trku.

I na njega je staza ostavila utisak.

“Lepo je što se trčalo kroz prirodu iako se trčalo asfaltom. Lep je ovo brdski predeo,” kazao je on, dodajući da čestita orgnaizatorima na samoj činjenici da su održali ovakav događaj u Zubinom Potoku.

“S obzirom da je ovo prvi polumaraton na ovim prostorima, izuzetno smo zadovoljni. Nadam se da su i gosti zadovoljni, pošto ih imamo iz svih krajeva Srbije,“ kazao je Jovanović Vukoman iz CCU “Svetionik” koji je bio jedan od organizatora polumaratona, precizirajući da je na polumaratonu učestvovalo oko 70 trkača, a oko 200 na trci zadovoljstva.

Posle trka, učesnici su nastavili da se druže na ručku koji je takođe bio organizovan u okviru trke, a najbrži trkači su pored medalja i pehara dobili i novčane nagrade.

Organizator polumaratona je, pored Svetionika, Sportsko rekreativni centar “Mokra Gora” u saradnji sa opštinom Zubin Potok i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Organizacioni odbor polumaratona činili su – Igor Ivković, Nikola Bojović i Vukoman Jovanović.

U nastavku pogledajte fotografije koje smo zabeležili:

IMG_9965
IMG_9967
IMG_99899
IMG_0129
IMG_00188
IMG_0024
IMG_0044
IMG_0114
IMG_0014
IMG_0167
IMG_0121
IMG_0125
IMG_0154
IMG_0052
IMG_0058
IMG_0174
IMG_0140
IMG_0193
IMG_0259
IMG_0360
IMG_0277
IMG_03096
IMG_0280
IMG_0222
IMG_0380
IMG_0459

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *