Promocija knjige “Goranci – svačiji i ničiiji, a ipak svoji” biće promovisana sutra u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture „Gračanica“.

Autor knjige je Zejnel Zejneli koji je do sada objavio deset knjiga o Kosovu i Metohiji, sabrao sva naučna i druga objašnjenja i tvrdnje o tome šta su, odakle su i ko su uopšte Goranci koji žive na Kosovu na padinama Šar-planine, između dve granice – Makedonije i Albanije.

“Zejneli je dugo sakupljao građu, pa tako knjiga sadrži više od dvadeset naučnih i drugih radova o Gorancima. U njoj je i jedan od prvih naučnih istraživanja akademika dr Milisava Lutovca, koji je istraživao Goru, gde žive Goranci, i Opolje gde žive Albanci. Tu su i istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti o Gori i Opolju i Podgori (delovi Sredske župe, nedaleko od Prizrena) koja nisu do kraja obavljena, zbog ratnih dejstava i bombardovanja Srbije 1999. godine,” navode iz Doma kulture “Gračanica.

Zejnel Zejneli je rođen u selu Brod, 1950. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Prizrenu a Pravni fakultetu u Prištini. Novinarstvom je počeo da se bavi 1970., a 1975. postao je stalni dopisnik Politike iz Prištine. Član Društva književnika Vojvodine. Autor je više knjiga.

Promociju organizuje Dom kulture Gračanica, u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *