Fotografija: Zvaničan Tviter nalog festivala

U Prištini je večeras otvoreno deseto, jubilarno izdanje festivala “Mirdita, dobar dan!”. Festival je započet minutom ćutanja za stradale u pucnjavi u beogradskoj školi “Vladimir Ribnikar”. Na istom festivalu je i pokrenuta inicijativa da se u pomen stradalima zapale sveće, što je i učinjeno nakon planirane projekcije filma. Sveće su zapaljene ispred Narodnog pozorišta u Prištini.

“Ovaj festival je počeo kao stvaranje prostora za saradnju i diskusiju dva naroda sa teškom prošlošću i ni malo pozitivnim političkim okruženjem” – kazali su organizatori, navodeći da veruju da kulturna razmena i saradnja mogu da budu moćno oružje u promovisanju pomirenja i izgradnji mirne budućnosti.

Kuštrim Koljići, izvršni direktor Integre – organizacije koja jedna od organizatora festivala, podsetio je da je prvo izdanje festivala održano 2014. godine, te da se ovogodišnji festival održava u vanrednim okolnostima.

“Započeli smo ovo putovanje sa ciljem uspostavljanja novih veza između Kosova i Srbije u oblasti kulture, medija i civilnog društva. Nakon skoro jedne decenije, pored toga što se politički izazovi nastavljaju, i mi nastavljamo da radimo sa istim ciljem“, kazao je Koljići na otvaranju u prištinskom Kinu ABC.

On je dodao da je ovaj festival i dalje “jedna od retkih platformi koja nudi prostor za promociju i kulturnu razmenu i dijalog o pitanjima i temama”, o kojima se, kazao je – inače ne govori, ili kada se govori, one se zloupotrebljavaju.

Bekim Fehmiu je, kazao je, bio inspiracija od prvog izdanja festivala do danas. Fehmiu, kako su i ranije istakli organizatori – predstavlja “simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu”.

„Naš zadatak je uvek bio da spajamo ljude u teškim vremenima i da stvaramo prostor za solidarnost. U ovom regionu ne postoji porodica koja ne nosi traumu nepreboljenog gubitka. Kroz bol se nekada možemo videti jasnije, jer tuga ima snagu i da približi ljude. Jučerašnja tragedija nas je sve naterala da se duboko zagledamo u sebe i da prigrlimo još čvršće sve ono što nam je vredno, uz iskreno saosećanje sa onima koji su pogođeni stravičnim činom nasilja, koji se dogodio po prvi put u našem regionu, u Beogradu. Ovaj region povezan je neraskidivim vezama više nego ikada moramo stajati rame uz rame” – kazala je izvršna direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Srbija, Sofija Todorović.

Ističe da je izmenila svoj pozdravni govor nakon jučerašnje pucnjave u beogradskoj školi, ali i da ipak želi da u prvi plan stavi snagu festivala, kao i ono što on nosi.

“Nekada možemo objasniti kako je do zločina došlo, a nekada tragediju uopšte ne možemo da razumemo. Ono što možemo jeste da uradimo sve što je u našoj moći da se nasilje više nikada ne ponovi. To možemo postići jedino kontinuiranim zajedničkim radom na suzbijanju uzroka nasilja i pozivanjem institucija na odovornost” – dodala je.

„Zbog svega ovoga pozivam vas da iskoristite ovaj festival da se zagledate u sebe, da se pitate i da otkrijete šta je ono što svako od vas može da uradi kako bismo podstakli ljudskost, nežnost i empatiju i onda kada nas okolnosti navode na drugi put“, navela je Todorović.

Ona se posebno zahvalila Valjonu Arifiju na inicijativi paljenja sveća za žrtave jučerašnje pucnjave u beogradskoj školi.

Ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je projekcijom višestruko nagrađivanog filma Radivoja Andrića `Leto kada sam naučila da letim`. Prištinska publika će imati priliku da se upozna sa radom i muzikom ženskog romskog benda `Pretty Loud`, koje kroz svoje pesme na romskom, srpskom i engleskom jeziku govore o stereotipima, socijalnoj pravdi, rasi ali i o svojim izazovima i nadanjima. Pesnikinja Mirjana Narandžić i pesnik Đorđe Simić će u formi poetske večeri imati priliku da pričaju o svom pesničkom radu, svojim zbirkama i da svoje pesme predstave publici u Prištini – najavili su ranije organizatori.

Tokom festivala razgovaraće se, kako su naveli, o važnim temama za Kosovo i Srbiju kroz promociju knjige “Druga Srbija: Srđa Popović”, Škeljzena Gašija i debatu “Drugo nasleđe”, debatu “Sloboda kretanja u regionu: Vreme je”, promociju knjige “Trenutak kada je meni počeo rat” i razgovor sa autorima/kama knjige.

Poslednji festivalski dan biće predstavom Ivora Martinića “Bilo bi šteta da biljke krepaju” i muzikom beogradskog DJ-a Flip.

Festival organizuju Integra sa Kosova, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i Građanske inicijative Srbije uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Rokfeler Fondacije. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan. Festival će se sve vreme održavati u Prištini i traje do 6. maja.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *