Priroda i društvo kroz fotografiju sačuvanu od komercijalnog eksploatisanja

For the English version click HERE

Per versionin ne gjuhen shqipe shtypni KETU

Ko jednom pogleda objektivom na svet oko sebe, ne gleda ga više na isti način kao pre, veruje fotograf Demir Pepić. Sve te planine, jezera, netaknuta priroda, kao i ljudska emocija blago su koje poželi da podeli sa ostalima. Poželeo je da to učini i sa nama i našim čitaocima. Pred vama je virtuelna izložba fotografija mladića iz Rožaja, stomatologa u svetu umetnosti.

„Fotografija je spoj veštine, kreativnosti i entuzijazma,“ kaže naš sagovornik. A šta za njega lično ona predstavlja?

„Veliku strast i, kao takvu, ljubomorno je čuvam od komercijalnog eksploatisanja,“ odgovara tridesetdvogodišnji Demir koji je na postdiplomskim studijama u Kosovskoj Mitrovici.

„Fotografije Demira Pepića u ciklusu ‘Priroda i društvo’ ponovo skreću pažnju na važnost i značaj fotografskog zapisa, ne samo kao dokumenta, već i kao umetničke izražajne forme. Njegovi pejzaži nas vraćaju dodiru sa prirodom, sa posebnim akcentom na ljude i ljubav među njima“ – Miljana Dunđerin.

Katalog možete pogledati OVDE
Foto: Demir Pepić

Iako se, ipak, opredelio za to da mu životni poziv bude stomatologija, umetnost ga je, kaže, fascinirala od malih nogu:

„Od ljubavi prema slikarstvu, muzici i filmu, pa do fotografije i hvatanja okom objektiva sve te lepote prirode u kojoj sam, nekako, najbolje pronašao sebe.“

U prirodi je pronašao sebe, a tu pronalazi i inspiraciju za svoja foto-umetnička dela. Pejzažna i portretna fotografija su mu najbliskije. To je ono što najviše i voli da fotografiše – prirodu i svoje društvo. Stoga i ova izložba upravo nosi naziv „Priroda i društvo“.

Da li mu je fotoaparat, poput većini fotografa, neizostavni predmet koji nosi gde god da krene?

„Isprva je bilo tako. Međutim danas, kao pejzažni fotograf, mnogo vremena provodim u istraživanju lokacija i samoj pripremi za fotografisanje. Sve to obuhvata proces nastajanja kvalitetnih fotografija.“

Da istražije i fotografiše u prethodnom periodu nije mogao – krivac je karantin izazvan pandemijom korona virusa.

„Karantin je bio užasna stvar, naročito za nas koji oslikavamo sve te predele i iste otkrivamo drugima. Stvari se polako vraćaju u normalu, tako da se već radujem ponovnim susretima sa društvom i prirodom,“ zaključuje naš sagovornik.

Izložba “Priroda i društvo” organizovana je u okviru projekta “ArtCult”, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom “Akvarijus”, a uz podršku UNMIK-a. Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različtiih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i u regionu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *