Foto: Vojin Pavlović sa majkom i jednim od braće, ocem Sašom iz Prištine/ Facebook stranica “Amici di Decani”

Zahvaljujući italijanskoj humanitarnoj organizaciji “Prijatelji Dečana” (Amici di Decani) mladić iz Kosovske Mitrovice, Vojin Pavlović, odlazi na operaciju srca na polikliniku „San Donato Milaneze“ u Milanu. Odlazak u Italiju za Alternativnu potvrdio je i sam Vojin. “Putujem 6. aprila, to je zamena valvule, stare,” naveo je u kratkoj pisanoj izjavi.

Dvadeset godina Vojin ima zdravstveni problem sa srcem, a kao petogodišnjak je morao da se podvrgne delikatnoj operaciji u Parizu – navodi se na zvaničnoj Internet stranici Prijatelja Dečana koji su i objavili vest o Vojinovom odlasku.

Ovog mladića koji, dodaju, živi u Bošnjačkoj mahali, studira informatiku i bavi se veb dizajnom – na put u Milano pratiće majka Slavica.

Ona kaže da je sve svoje suze isplakala tokom ’99.

“Da imam još koju, plakala bih od radosti na ovoj prilici koju nam je Bog dao,” dodala je u izjavi za portal Prijatelja Dečana.

Zahvalna je svima koji su pomogli Vojinov odlazak, a koji se realizuje preko projekta “Radosti srca” (Le Gioie del Cuore) organizacije “Prijatelji Dečana”.

Odlazak na operaciju mladića iz Kosovske Mitrovice pomogli su još i Raško-prizrenska eparhija, italijanska organizacija “Bratsko srce” (Cuore Fratello), lekari klinike u Milanu i volonteri koji će pomoći Vojinu i njegovoj majci u prevođenju na italijanski, kao i u vezi sa svim onim što će da im bude potrebno za vreme boravka u Italiji tokom aprila.

“Prijatelji Dečana” je neprofitabilna organizacija, čiji su glavni ciljevi, navode, društvena solidarnost i promocija kulture. Njihova osnovna kulturna delatnost je, dodaju, pružanje podrške, promovisanje i pružanje informacija o kulturnim i humanitarnim aktivnostima manastira Visoki Dečani. Detaljnije o misiji, radu i projektima pomoći ove organizacije čitajte na njihovoj zvaničnoj Internet stranici.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *