Pretty Loud është një grup muzikor nga Beogradi, i cili bashkon gjashtë vajza nga komuniteti rom. Pretty Loud është një lloj lëvizjeje shoqërore. Ajo që i shtyn ato është nevoja për të mbrojtur me zhurmë barazinë dhe për të folur me zë të lartë për atë që do të ndryshonin në shoqëri!

“Ne flasim për gjithçka përmes këngëve tona. Çdo njeri mund ta gjejë veten në to. Dhe më e rëndësishmja për ne është të ndikojmë te të rinjtë”, tha një nga anëtarët, Zlata Ristiq, në një intervistë për www.kosovotrustbuilding.com.

Pretty Loud u themelua në vitin 2014 si një projekt i Fondacionit GRUBB. Pothuajse tetë vjet më vonë, këto vajza të reja nuk pushuan së avokuari për ndryshimin shoqëror përmes muzikës.

Temat që ata trajtojnë në këngët e tyre janë çështjet që ato I ndjejnë në lëkurën e tyre – problemet me të cilat përballen dhe me çfarë përballen njerëzit nga komuniteti, mjedisi dhe shoqëria e tyre.

“Ne po luftojmë për barazinë e grave, po luftojmë kundër martesave të hershme, por vajzat duhet së pari të edukohen dhe të vendosin vetë se çfarë do të bëjnë më pas në jetën e tyre dhe jo se dikush po ua vendos apo ua imponon atë, por të vetëdijshëm, të kemi një qëllim për të përmbushur. Ne luftojmë kundër diskriminimit si ndaj grave ashtu edhe ndaj romëve, sepse e kemi ndjerë si rome dhe gra. Megjithatë, ne shkruajmë edhe këngë dashurie sepse kemi mesazhe për dashurinë për familjen, të dashurin… “ – shpjegon Zhivka Fehratovic.

“Për shembull, unë jam një nënë beqare, jam shembull i martesës së hershme dhe do të doja që vajzat e reja të mësojnë nga shembulli im se nuk duhet ta bëjnë këtë”, shton Zlata.

Ashtu si anëtarët e tjera të grupit, ajo beson se edukimi dhe pavarësia janë më të rëndësishmet për të ardhmen e çdo të riu.

“Nuk vlen vetëm për gratë. Mund të vlejë edhe për burrat. Pra mesazhet tona janë kundër martesave të hershme, kundër diskriminimit, për barazinë e grave, kundër dhunës ndaj grave, për çdo gjë që na bën të lumtur dhe të qetë” – shton Zlata.

“Për një të nesërme për gratë që qëndrojnë të barabarta pranë burrave”

Fuqizimi i energjisë

Ato janë më të lumtura dhe më të qetë në shfaqje – të nxitur nga sinergjia e ndërsjellë, reagimet e audiencës dhe nevoja për të folur me zë të lartë.

Ato performuan në të gjithë Serbinë, rajonin, por edhe jashtë saj. Pjesë nga atmosfera mund të shihni në videot në faqen e Pretty Loud në Facebook, por përshtypjet e tyre flasin më shumë se si është të jesh në skenë.

“Meqenëse unë dhe motra ime jemi më të voglat e grupit, gjithmonë kemi frikë në skenë para shfaqjes, por kur hyjmë në skenë, frika e skenës zgjat edhe një minutë dhe më pas harrojmë gjithçka kur shohim reagimin e publikut”, thotë Selma Dalipi.

“Më vjen mirë kur gratë e moshave të ndryshme, që nuk na njohin, domethënë ato që nuk janë familjarët tanë ose miqtë tanë të ngushtë, na dërgojnë mesazhe mbështetjeje kur mendojnë se duhet të na hapen dhe të flasin për problemet e tyre, kështu që ne mund të flasim për këtë në vend të tyre, ato na motivojnë, gjyshet dhe nënat tona nuk kanë pasur mundësi të flasin për këto tema, dhe disa gra nuk e kanë ende në këtë moment. Ata e ndajnë atë me ne, ato besojn në ne, dhe ne ndihemi përgjegjës sepse është përgjegjësi e madhe t’i japësh dikujt një shembull të mirë” – shpjegon Zlata.

“Kur shoh buzëqeshje nga publiku, atëherë e di që kam ndryshuar mendimin e të paktën një personi, sigurisht që nuk është vetëm një person, ka më shumë, por do të isha i lumtur nëse do të ndryshoja mendimin e vetëm një personi dhe ta dije që kam arritur të bëj atë për të cilën luftoj” – shton Zivka.

Mesazhe – mësime

Mesazhe të forta për rëndësinë e mbështetjes, avokimin publik se si duhet të duket shoqëria, guximi i tyre për ta bërë atë në mënyrë të pazakontë – të ngrohtë na shtyn të rimendojmë.

Pabarazia dhe paragjykimet janë përditshmëria e tyre, por heshtja ndaj padrejtësive nuk është.

“Askush, absolutisht askush, nuk duhet të durojë gjërat që e bëjnë të palumtur dhe të pakënaqur. Të gjithë duhet të luftojmë për atë që duam, jo të lejojmë të tjerët të vendosin për ne. Ndodh që prindërit vendosin në shumë raste, sigurisht prindërit e mendojn më të mirën për ne, por kjo nuk do të thotë se ne e duam, ndonjëherë është burri, ndonjëherë miqtë apo komuniteti janë ata që presin diçka nga ne” – thotë Zlata.

“Përkrahja është e rëndësishme të vazhdojmë aty ku e lamë dhe sot si nënë beqare këngoj për të gjitha femrat, kërcej, kam performanca dhe veç kësaj edhe punoj. Është e rëndësishme që vajzat të jenë të arsimuara dhe të pavarura, dhe pas kësaj të mendojn për familje”, shtoi ai.

“Ne mund të ndajmë shumë me ju, të mbështesim njëri-tjetrin dhe të njihemi më mirë”, thotë Zivka Fehratovic.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *