Pretty Loud je beogradska grupa, okuplja šest devojaka iz romske zajednice. Pretty Loud je svojevrsni društveni pokret. Pokreće ih to da glasno zastupaju ravnopravnost i glasno govore o onome što bi menjale!

“Mi kroz naše pesme govorimo o svemu. Svaka osoba može da se pronađe. A najvažnije nam je to da utičemo na mlade” – kaže jedna od članica, Zlata Ristić, u razgovoru za www.kosovotrustbuilding.com.

Pretty Loud nastao je 2014. godine kao projekat GRUBB fondacije. Gotovo osam godina kasnije, devojke ne prestaju da kroz muziku zagovaraju promene.

Teme o kojima pišu u svojim pesmama jesu ono što su osetile na sopstvenoj koži – problemi sa kojima se susreću, ali i ono sa čim se suočavaju ljudi iz njihove zajednice, šire okoline, društva generalno.

“Borimo se za ravnopravnost žena, borimo se da mlada žena ne stupaju rano u brak, već da treba da se školuje i da sama odluči šta će u svom životu dalje da radi, a ne da joj to neko odredi ili da joj nametne, već da bude samosvesna, da ima svoj cilj koji želi da ispuni… Borimo se protiv diskriminacije i žena i Roma, pošto smo to i kao Romi i kao žene osetile. Ali pišemo i ljubavne pesme, jer imamo poruke i o ljubavi prema porodici, dečku…” – objašnjava Živka Fehratović.

“Na primer, ja sam samohrana majka, primer sam ranog braka, i volela bih da devojke nauče iz mog primera da ne moraju to da urade” – dodaje Zlata.

Ona, kao i ostale članice benda, zastupa stav da su obrazovanje i samostalnost najvažniji za budućnost svake mlade osobe.

“To se ne odnosi samo na žene, može da se odnosi i na muškarce. Tako da su naše poruke protiv ranih brakova, protiv diskriminacije, za ravnopravnost žena, protiv nasilja nad ženama, za sve ono što nas čini srećnim i spokojnim” – dodaje Zlata.

“For tomorrow for women standing equal next to men”

Energija koja osnažuje

A najsrećnije i najspokojnije su na nastupima, jer pokreće ih međusobna sinergija, ono kako publika reaguje, ali i potreba da glasno govore.

Nastupale su širom Srbije, regiona, ali i u inostranstvu. Deliće atmosfere možete da pogledate na video zapisima na Fejsbuk stranici Pretty Loud-a, ali njihove lične impresije više govore o tome kako je biti na bini.

“Pošto smo sestra i ja najmlađe, uvek imamo tremu pre nastupa, ali stupimo na scenu, trema traje još minut, i onda zaboravimo sve kada vidimo reakciju publike” – kaže Selma Dalipi.

“Mnogo mi je drago kada nam žene različitih godina, koje nas ne poznaju, dakle, one koje nisu naša porodica, ni naši bliski prijatelji, upute poruke podrške, kada osete da treba nama da se otvore i pričaju svoje probleme, da mi umesto njih govorimo o tome. Zaista nas motivišu. Ni naše bake i majke nisu imali priliku i pravo glasa da pričaju na ove teme, a i neke žene trenutno nemaju. One to podele sa nama, veruju nam i mi osećamo odgovornost, jer jeste odgovornost dati nekom pravi primer” – objašnjava Zlata.

“Kada vidim osmehe iz publike, onda znam da sam bar jednoj osobi promenila mišljenje. Naravno to nije samo jedna osoba, njih je više, ali bi meni bilo drago i da sam samo jednoj osobi promenila mišljenje i da znam da sam svojim nastupom uspela da uradim ono i za šta se borim” – dodaje Živka.

Poruke – lekcije

Snažne poruke o važnosti podrške, javno zastupanje onoga kako bi društvo trebalo da izgleda, njihova hrabrost da to čine na nesvakidašnji način – greju srca, ali i pokreću na razmišljanje!

Neravnopravnost i predrasude njihova su svakodnevica, ali ćutanje na nepravde – nije!

“Niko, apsolutno niko ne treba da trpi ono što ga čini nesrećnim i nezadovoljnim. Svi treba da se borimo za ono što želimo, da ne dozvolimo da drugi odlučuju za nas. Dešava se da u mnogo slučajeva odlučuju roditelji, naravno da roditelji nama misle najbolje, ali to ne znači da mi to želimo, nekada je to suprug, nekada su to prijatelji, ili zajednica koja nam sugeriše neke stvari” – kaže Zlata.

“Podrška je važna da nastavimo tamo gde smo stale, ja danas sa detetom, samohrana majka, repujem za sve žene igram imam nastupe, pored toga radim. Važno je da se devojke obrazuju i osamostale, onda da razmišljaju o porodici”, dodaje.

“Možemo mnogo toga da podelimo sa vama, da se podržimo međusobno i da se bolje upoznamo” – poručuje Živka Fehratović.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *