Pred publikom Narodnog pozorišta Priština u sredu nova premijera. Glumci ovog pozorišta igraće predstavu za decu “Sirano”, u Domu kulture Gračanica, u 20 časova. Dan kasnije je prva repriza, u Zubinom Potoku, u 12 časova.

“U predstavi koja je pred vama, dragi gledaoci i dragi čitaoci, namera malenog pisca nije bila da dosegne visine i dubine Edmona Rostana, već da ovo delo približi deci i svom detinjstvu kada se sa njim prvi put i susreo. Stvaralaštvo je, kako reče Viktor Igo, (re)kreativni svet detinjstva,” kazao je autor teksta predstave Igor Bojović.

On je istakao da je upravo “Sirano de Beržerak” njegov omiljeni komad i da ovo delo predstavlja osnovu njegovog celokupnog rada kad je reč o dramskim tekstovima za decu, kao i da je nepresušni izvor njegove inspiracije.

“Ako postoji komad za koji mi je žao što ga nisam ja napisao i lik koji je kao stvoren da bude identifikacioni artificijelni uzor svima koji smo (a svi smo, kasnije sam načuo), na neki način ‘obeleženi’, onda je to svakako ‘Sirano de Beržerak’ Edmona Rostana,” dodao je on, navodeći da se možda zato, ‘celog života igra nekog Sirana i glumi nekog Rostana’.

“I zato je ovo delo, provučeno kroz filtere pojednostavljene lične imaginacije i sopstvene igre, sada pred vama. Ako se, na moju radost, odlučite da čitate i original preskočite Siranova pisma Roksani koja ‘prepisana’ iz Rostanove ‘herojske komedije’ možete i ovde naći,” naveo je.

Zato je i ovo delo, ispričano svojim jezikom, koji samo podseća na Rostanov, vraćanje jednog malog a velikog duga i duhu i telu koji nisu mogli a da se ne identifikuju sa glavnim junakom, sa Siranom.

Igraju: Sirano – Aleksandar Gligorić; Šizela – Aleksandra Cucić/Tamara Tomanović; Roksana – Milica Majstorović; Grof De Pliš – Strahinja Bičanin; Lepi Kristijan – Nikola Đorđević.

Reditelj – Nenad Todorović; kostimograf – Bojana Kostadinović; kompozitor – Jugoslav Hadžić; scenografija – Nenad Todorović/asistent – Dejan Stepić; likovni radovi – Goran Stojčetović.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *