“Ivkova slava u Prizrenu” večeras u Zvečanu, sutra u Zubinom Potoku

Glumci Narodnog pozorišta Priština večeras izvode predstavu “Ivkova slava u Prizrenu” u Zvečanu, a veče kasnije u Zubinom Potoku. U Zvečanu izvođenje počinje u 19.30, u sali lokalnog Doma kulture, u Zubinom Potoku u 19 časova, u Domu kulture Stari Kolašin.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Niš, po motivima teksta “Ivkova slava”, Stevana Sremca. Komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, teškim sudbinama.

“Uzeo sam zdravo Sremčevo seme ‘Ivkova slava’ i posadio ga na Kosmetu. Nikla je dugo tražena drama! Sve je dobilo drugačiju konotaciju. I ubijanje stoke i živine, i uništavanje resursa i hrane. I maltretiranje žena koje dolaze na paterice, i pucanje na samog Ivka! Više ničeg nije bilo komičnog u komadu,” objasnio je ranije reditelj Bojan Stojčetović.

Predstava je premijerno izvedena u Gračanici početkom maja.

Ivko je zapravo smešten u Prizren, srpski gosti na slavi “presvučeni” su u preostale Srbe koji i danas žive u ovom gradu, dodate su prve komšije – Albanci.

“Zašto je komad ‘Ivkova slava – Prizren 2019’, potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini, a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu! Ona mora da pronađe put do ljudi, koji žele da je čuju,” Stojčetovićev je raniji komentar.

Igraju: Milan Vasić, Sanja Кrstović, Aleksandar Mihailović, Igor Borojević, Nebojša Đorđević, Nemanja Janičić, Anika Grujić, Кatarina Jeličić, Dejan Cicmilović, Vladimir Jocović, Strahinja Bičanin, Marija Masal, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Ivana Кovačević, Jasmina Stoiljković/Milica Majstorović, Branko Babović/Bratislav Slavković Кeša.

Dramatizacija i režija – Bojan Stojčetović, sccenograf – Goran Stojčetović, kostimograf – Tatjana Radišić, kompozitor – Bojan Stojčetović, koreograf – Nebojša Gromilić.

Cena ulaznice je 250 dinara.

O reditelju

Bojan Stojčetović je rođen u Skoplju, 1977. godine. Završio je Fakultet umetnosti u Prištini, odsek gluma, na klasi profesora Milana Plećaša. Do 2006. je bio član Narodnog pozorišta u Leskovcu, od tada je u Narodnom pozorištu u Prištini. Kao glumac, ostvario je 50 premijera, većinom u pozorištu, ali i na televiziji i filmu. Režijom je počeo da se bavi 2002. godine, kada je u Centru za kulturu u Sopotu, postavio komad ‘’Dva tuceta crvenih ruža’’, u izvođenju profesionalnih glumaca. Od tada je najviše režirao u Beogradu, po jednom u Leskovcu, Vranju, i matičnom pozorištu NP Priština.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *