SHQ

ENG

Kamenica je najistočnija opština na Kosovu. Osim velikog broja sela, prelepih pejzaža, ovu opštinu karakteriše i činjenica da se radi o istinski multietničkoj zajednici. Poruka mladima iz svih zajednica je da poštuju jedni druge, da rade na sebi, napreduju, usavršavaju se i druže međusobno – u intervjuu za Kosovo Trust Building platformu kaže zamenik gradonačelnika opštine Kamenica, Bojan Stamenković.

Bojan je otac petoro dece. Sa svojom porodicom živi u Kamenici. Na mestu potpredsednika opštine je od marta 2018. Pored srpskog, tečno govori i albanski i engleski jezik. Čitajte u nastavku.

Kako je živeti u Kamenici koja važi za jednu od istinski multietničkih sredina i opština?

Živeti u Kamenici, koja je jedna istinska multietnička sredina, je privilegija.

S obzirom na Vaš posao, radite sa svim zajednicama u Kamenici. Kako biste opisali svoj posao, jedan radni dan?

Kao zamenik gradonačelnika radim sa svim zajednicama u Kamenici, kako manjinskim, tako i albanskom većinskom zajednicom. Uglavnom se radni dan svodi na rešavanje zahteva i problema koje zajednice imaju, obilazak i terenski rad, razgovor sa ljudima, kao i pružanje svih bitnih informacija građanima.

Čemu Vas je podučio kontakt sa ljudima iz različitih zajednica?

Radeći sa ljudima iz različitih zajednica, naučio sam da smo svi gotovo isti i da nas vežu isti problemi i sličnosti, bilo mentalitet, tradicija itd.

Šta biste naveli kao najveće prednosti rada u višeetničkoj zajednici?

Najveća prednost rada u višeetničkoj zajednici je to što imate mnogo više mogućnosti za upoznavanje druge zajednice, širenje vidika, učenja, kao i socijalizacija.

Da li postoje izazovi sa kojima se suočavate?

Naravno da postoje izazovi, koliko god bili primer drugim opštinama, postoje trenuci kada morate da donosite odluke koje ne odgovaraju svima i tada je potrebno mnogo više pažnje i opreza kako se ne bi narušili odnosi među zajednicama.

Da li je poznavanje jezika komšija od presudne važnosti za razumevanje i poverenje?

Apsolutno i odgovorno tvrdim da je poznavanje jezika svojih komšija najbitniji faktor u izgradnji poverenja i pomirenja.

Šta bi bila Vaša poruka mladima?

Poruka svim mladim ljudima iz svih zajednica je da poštuju jedni druge, da rade na sebi, napreduju, usavršavaju se i druže međusobno.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *