A mandati?

„Srpska lista se vraća u Skupštinu kako bi obezbedila plate za narednih 6 meseci, više od 200 hiljada evra koštala su Kosovo dva njihova nastupa tokom godine“ – glasio je naslov videa kanala kosovskog T7 koji izveštava na albanskom jeziku. U naslovu se, međutim, ne pominje da poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova mogu da izgube mandate ukoliko 6 meseci odsustvuju sa skupštinskih sednica.

Istina je da poslanici Srpske liste primaju plate iako se pojavljuju jednom u šest meseci u kosovskoj skupštini, a posle odluke o napuštanju kosovskih institucija od strane Srba.

I dok se zasigurno deo i srpske i albanske javnosti ne slaže sa ovakvom odlukom poslanika, te i politikom njihove stranke, pristrasnosti ne bi trebalo da bude u medijskim izveštajima.

Ipak, naslov T7 ne pominje ključnu informaciju – da poslanici Srpske liste u Skupštini mogu da izgube mandat i da su došli na sednicu kako se to ne bi dogodilo (što jesu učinili drugi kosovski mediji koji izveštavaju na albanskom pominjući da su poslednji put u skupštini bili sredinom septembra), već sugeriše da je povratak Srpske liste u Skupštinu motivisan ciljem obezbeđivanja plata za narednih 6 meseci.

Prema članu 70 Ustava Kosova mandat poslanika ističe ili se proglašava nevažećim kada, između ostalog – „neopravdano odsustvuje šest meseci u kontinuitetu sa sednica Skupštine“.

Ovaj nedostatak informacije može da utiče na percepciju gledalaca i stvori jednostranu sliku o povratku Srpske liste u Skupštinu.

Uključivanje informacije o očuvanju mandata dodalo bi kontekst i omogućilo gledaocima da bolje razumeju razloge za ovu političku odluku.

Sa druge strane, ovakav naslov T7 može da se tumači i kao pristrasan i negativan prema Srpskoj listi, s obzirom na odsustvo ključne informacije o očuvanju mandata poslanika. Ova pristrasnost može uticati na percepciju gledalaca i podsticati negativne stavove prema ovoj političkoj grupaciji.

U okruženju gde postoje etničke tenzije, izveštavanje bi trebalo da bude posebno pažljivo kako bi se izbeglo podsticanje polarizacije i stvaranje nepotrebnih napetosti. Dodatak ključnih činjenica koje nude kontekst, u ovom slučaju, može doprineti uravnoteženijem prikazu situacije.

Važno je da medijski naslovi i izveštaji budu objektivni i uzmu u obzir različite perspektive kako bi se izbeglo stvaranje nepotrebnih tenzija u društvu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *