Foto: Kontakt Plus

Prelazni period za prilogađavanje na Uredbu Centralne banke Kosova kojom je srpski dinar i formalno isključen iz platnog prometa na Kosovu je završen. Kako dalje? O tome nema zvaničnog objašnjenja iz ove banke, iako uredba propisuje kazne za korišćenje dinara. Na severu Kosova je stanje nepromenjeno osim u Banci poštanska štedionica gde sada može da se podigne novac isključivo u evrima. Informacija sa terena na severu Kosova o kažnjavanju nema. Iz straha od kažnjavanja, trgovci i ugostitelji u opštini Gračanica obustavili su platni promet u dinarima, javio je Kim. Centralna banka Kosova nije odgovorila ni naš upit o detaljima sledećih koraka. Sa druge strane, sutra se očekuje novi sastanak u Briselu u vezi sa pitanjem dinara. U iščekivanju zvaničnih informacija i dijaloga, srpski tabloidi i pojedini prorežimski mediji iskoristili su situaciju da dodatno podignu napetost.

Sve je počelo od teksta Javnog servisa Kosova (RTK) od 11. maja u kojem je izvestio javnost da „ističe prelazni period za dinar“, uz informacije da sledi kažnjavanje, ali bez ikakve zvanične potvrde da će to tako i biti.

Usledilo je očekivano.

Mediji su lančano prenosili ovaj tekst, kako oni koji izveštavaju na albanskom, tako i oni na srpskom, uključujući i agencije, a upravo sa ključnim nedostatkom informacija, to jest, zvaničnom potvrdom – šta znači za građane završetak prelaznog perioda, odnosno da li će se zaista početi sa kažnjavanjem. Upravo ova informacija do objavljivanja ove vesti nije precizirana, niti pojašnjena iz Centralne banke Kosova. Ponavljamo, do objavljivanja ove vesti nisu odgovorili ni na naš upit.

Nedostatak jasne komunikacije sa javnošću dalo je prostora da tabloidi i prorežimski mediji urade svoj deo posla.

Od 11. maja do danas objavljen je niz senzacionalnih naslova, sa ključnom porukom – sledi kažnjavanje o kojem se, međutim, ponavljamo Centralna banka Kosova do objavljivanja ove vesti nije oglasila.

Iz Kosovske policije za region Sever potvrdili su nam da im nije dostavljena nikakva naredba u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova, odnosno završetkom prelaznog roka. Zamenik direktora KP-a regiona sever, Veton Eljšani, pojasnio je takođe da bi naredba takve vrste trebalo prvo da bude dostavljena njihovim nadređenima, odnosno centrali policije u Prištini, prema kojoj bi potom onda komanda KP-a uputila naredbe policijskim regionima. „Nemamo nikakvu naredbu“ – podcrtao je Eljšani.

U nastavku naslovi tabloidnih i porežimskih medija

Večernje novosti

KAZNA I 2.000 EVRA KOD KOGA PRONAĐU DINAR: Kurti uspeo u nameri, srpska nacionalna valuta praktično proterana sa Kosova i Metohije

DINAR U „ILEGALI“: Priština će od danas početi da primenjuje kazne za one koji koriste domaću valutu – Srbi na rubu egzistencije

ZAVRŠEN PRELAZNI PERIOD: Agonija za Srbe se nastavlja – Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu i Metohiji

„KURTI SVE VIŠE STEŽE OBRUČ OKO SRBA: Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu i Metohiji“

Informer

Agonija za Srbe se nastavlja! Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu i Metohiji

Dinar u „ilegali“: Priština će od danas početi da primenjuje kazne za one koji koriste domaću valutu – Srbi na rubu egzistencije

Kurir

OD SUTRA KAZNE ZA SVE KOJI KORISTE DINAR NA KOSOVU I METOHIJI: Završen prelazni period, banke dobile instrukcije

NOVI PRITISAK NA SRBE, PRIŠTINA POČINJE DA PRIMENJUJE KAZNE: Za sve koji koriste dinar na Kosmetu, banke dobile instrukcije

Srpski telegraf

KURTI STEŽE OBRUČ OKO SRBA: Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu

OD DANAS KAZNE! Istekao prelazni rok za početak primene odluke o ukidanju dinara na KiM

„BESMISLENO, BIĆE JOŠ TEŽE“ Srbi na KiM o kaznama za upotrebu dinara

Alo

SRBI NA KiM NA RUBU EGZISTENCIJE Priština od danas jako radi na ukidanju dinara – 1 grana na najjačem udaru

Srbija danas

IMA LI KRAJA KURTIJEVOM TERORU? Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu i Metohiji


Ovaj primer jasno pokazuje kako nedostatak informacija i jasne komunikacije od strane nadležnih institucija može dovesti do širenja straha i dezinformacija. Takođe, ukazuje na instrumentalizaciju medija u političke svrhe, posebno u osetljivim situacijama kao što je ova u vezi sa isključenjem dinara iz platnog prometa na Kosovu, a što će direktno uticati na život građana koji koriste srpski dinar i primaju davanja u ovoj valuti.

Centralna banka Kosova, iako se to u Uredbi navodi, nije pružila jasne smernice građanima o koracima nakon prelaznog perioda, niti je odgovorila na naš upit, te upite i drugih medija.

Ovaj vakuum informacija omogućio je širenje spekulacija i dezinformacija.

Tekst Javnog servisa Kosova pokrenuo je talas medijskog izveštavanja, ali sa nedostatkom preciznih informacija o posledicama za građane.

Srpski tabloidi i prorežimski mediji iskoristili su situaciju da dodatno podignu tenzije i strah. Naslovi ovih medija su očigledno senzacionalni, te fokusirani na kazne, iako nema zvanične potvrde da se sa kažanjavanjem počelo.

Sa druge strane, očekuje se novi sastanak u Briselu koji bi mogao da da više informacija ili dogovora u vezi sa srpskim dinarom na Kosovu.

Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *