„Ponoša boli uvo što je Kurti ukinuo dinar: Pa šta, šaljite im evre!“„SKANDALOZNA IZJAVA! Zdravka Ponoša briga što je Kurti ukinuo dinar: Pa šta, šaljite im evre! (VIDEO)“„NATO general Ponoš u službi Aljbina Kurtija! Traži ukidanje dinara na KiM – Patnja Srba ga ne zanima, jedino želi politički da profitira“ – glasili su naslovi portala Informer i Alo u petak i danas, u vezi sa navodnim stavom Zdravka Ponoš o odluci Centralne banke Kosova. Danas je dobio i naslovu stranu u Informeru: „Ponoš radi za Kurtija: Zahteva da se Srbi na KiM ostave bez dinara“. Utvrdili smo, međutim, da Ponoš nije izneo stav, niti tvrdnje koje navode tabloidi. Njegova izjava je izvučena iz konteksta i iskorišćena za senzacionalne i manipulišuće naslove i neosnovane tvrdnje.

Šta pišu tabloidi?

Tekstovi pomenutih naslova se pozivaju na gostovanje Zdravka Ponoš na N1 7. marta. U prilog tome korišćen je video objavljen na X nalogu „Detektor laži“.

Tako je Ponoševa poruka na osnovu videa pomenutog naloga, na komentar novinarke – da je očigledno da Beograd ne uspeva da reši problem dinara na Kosovu, ali i da to trenutno nije ni ovoj vlasti u fokusu – glasila:

„Nije tema to da oni ne mogu da pošalju novac u nekom drugom obliku, u evrima. Šta bi to bio problem da pošalju zaposlenima tamo i da se reši taj problem što zaposleni u nekim službama već 3 meseca ne primaju platu? Nije problem poslati penzije u evrima. Šta je tu problem? Šta sve ova država finansira u evrima. Kako su finansirali izgradnju nekih verskih objekata, sigurno nisu slali dinare u Moskvu. Znači, mogu oni da pošalju evre…“.

Šta je Ponoš zapravo rekao?

Međutim, pregledom Ponoševog gostovanja na N1, utvrdili smo da je izjava iznad izvučena iz konteksta, odnosno da je Ponošev odgovor glasio:

„Pa ta problematika sa dinarom nije neočekivana. Ova vlast je znala da će to doći na dnevni red i to nikoga ne iznenađuje. I ti signali, ili zahtevi koji dolaze kao bajagi sa zapada – zamolićemo mi Kurtija da prolongira tri meseca. Kakve to veze ima? To ništa ne menja, i to nikoga ne iznenađuje. I nije tema to da oni ne mogu da pošalju novac u nekom drugom obliku, u evrima. Šta bi to bio problem da pošalju zaposlenima tamo i da se reši taj problem što zaposleni u nekim službama već tri meseca ne primaju platu? Nije suština u tome. Suština je u tome da sve što je ostalo na Kosovu, da mora da se podvede pod prištinske institucije. Šta to u stvari znači? Od momenta od kad tamo više ne funkcionišu srpske banke, a ne funkcionišu od pre mesec ili dva, svaki entitet poslovni, koji tamo funkcioniše mora da otvori račun u kosovskoj banci. Da bi otvorio račun u kosovskoj banci, mora da se registruje u kosovskom APR-u ili nekoj drugoj nadležnoj instituciji. E to je suština. Nije problem poslati penzije u evrima. Šta je tu problem? Šta sve ova država finansira u evrima. Kako su finansirali izgradnju nekih verskih objekata? Sigurno nisu slali dinare u Moskvu. Znači, mogu oni da pošalju evre. Suština je u nečemu drugom, a to je u potpunom podvođenju svih institucija na severu pod Prištinu. I to Vučić jako dobro zna i to je uradio. Pričom o tome da ne može da pošalje u evrima penzije, to samo služi za maskiranje onoga što je odrađeno potpuno, a to je izdaja Kosova“.


Naslovi tabloida pokazuju karakteristične elemente lažnih vesti, dezinformacija, propagande i spina.

Naslovi izvlače Ponoševu izjavu iz konteksta, što stvara pogrešan utisak o njegovim stvarnim stavovima. Originalna izjava je manipulativno preoblikovana kako bi podržala senzacionalne naslove.

Naslovi su senzacionalni i eksplicitno negativni prema Ponošu, koristeći izraze poput „skandalozna izjava!“ i povezujući ga s negativnim političkim konotacijama. Ovakav pristup ima za cilj izazivanje emocija i stvaranje kontroverzi.

Naslovi koriste reči poput „radi za Kurtija“ i „traži ukidanje dinara“, što sugeriše na Ponoševu podršku određenim političkim ciljevima, dok originalna izjava jasno pokazuje da je njegov fokus na širem političkom kontekstu i odnosu vlasti prema pitanju Kosova.

Naslovi direktno optužuju Ponoša za podršku političkim ciljevima, poput traženja ukidanja dinara na Kosovu, bez pružanja validnih dokaza ili proverenih informacija koje potkrepljuju takve tvrdnje.

Naslovi jasno pokazuju političku pristrasnost, povezujući Ponoša s određenim političkim entitetom i optužujući ga za izdaju. Ovakva pristrasnost može da služi političkim interesima i utiče na javno mnjenje.

Ovakav način izveštavanja ima za cilj manipulaciju čitaocima, stvaranje konfuzije i podrivanje poverenja u informacije. Važno je da čitaoci budu svesni ovakvih tehnika i da traže proverene izvore kako bi stvorili objektivan uvid u situaciju.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *