Foto: Fondacija “Budi human”

Šestogodišnjoj Leni Dogandžić sa dve godine dijagnostikovan je autistični spektar. Za njeno lečenje na klinici u Novom Sadu potrebno je oko 16.700 evra. Lenin otac i očeva porodica poreklom je iz Metohije, tačnije iz Đakovice. Nakon ratnih sukoba 1999, sele se za Kraljevo, a potom od 2010. i u Beograd, gde danas žive. Roditelji ove šestogodišnje devojčice nemaju dovoljno novčanih sredstava kako bi svojoj devojčici obezbedili lečenje, te su se za pomoć obratili Fondaciji „Budi human“ Aleksandra Šapića gde je u toku sakupljanje novca.

Lena je, kako nam je objasnio njen otac Nebojša Dogandžić, dete iz blizanačke trudnoće.

„Po rođenju je dobila dobru ocenu. Bila je napredno dete, čak naprednija od brata. Sve je išlo svojim tokom, onako kako treba,“ priča Dogandžić u telefonskom razgovoru za Alternativnu.

Ipak, sa nešto više od godinu dana kod Lene, objašnjava dalje njen otac, počinju da se manifestuju promene u ponašanju i komunkaciji.

„Ne napreduje. Sve to na mentalnom planu. Počinje da se otuđuje i neorganizovano igra,“ dodaje.

Roditelji čitajući i istražujući na Internetu počinju da sumnjaju da je u pitanju autizam, a njihove sumnje se, nažalost, obistinjuju 2014, kada je Leni dijagnostikovan autistični spektar.

Od tada se leči pri Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Institutu za majku dete na Klinici za neurologiju, podvrgnuta je intezivnim logopedskim i defektološkim tretmanima od strane privatno angažovanih defektologa i logopeda, međutim:

“Ona, kao šestogodišnje dete još uvek nije progovorila. Ima stereotipna ponašanja, besmislene igre. Ide u vrtić. Igra se sa ostalom decom, ali ta igra, ukoliko je i bude, kratko traje. Ona je među decom, ali nema sa njima organizovanu igru.”

Leni je, zbog toga, navodi dalje Dogandžić, potreban tretman matičnim ćelijama koji je moguće izvršiti na klinici u Novom Sadu, čime bi se povećale šanse da, objašnjava, Lena napreduje na mentalnom planu.

„Preporuka doktora je da se to uradi što pre. Dok je dete malo, dok se razvijaju sinapse, nervne ćelije u mozgu, moždana masa. Do sedme godine, 75 odsto tih sinapsi se razvija,“ kaže Dogandžić.

Po njegovim rečima, Leni su potrebna tri tretmana matičnim ćelijama, od kojih jedan, ističe, košta od 5.500 do 7.000 evra.

Zbog toga, pomozimo ovoj devojčici, budimo humani!

Novac možete donirati slanjem sms poruke sa brojem 605 na 3030 ili uplatom na račune:

 dinarski: 160-533490-09,

devizni EUR:  00-540-0002847.1

IBAN: RS35160005400002847144
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *