Medicinski radnik u Beogradu, student sociologije u Kosovskoj Mitrovici, rođen u Gnjilanu. Da, Jovan Zafirović je jedan od retkih mladih aforističara i to sa Kosova i Metohije. Specijalna vrsta, reklo bi se. I jeste. Ali, ipak, nije zakonom zaštićen.

Piše kratke satirične priče i aforizme koje objavljuje u Politici, Večernjim novostima, Enigmatici, Ježu, Šipku, Etni, Satirgori, i na različitim internet portalima, u studentskim časopisima, kao i na Radio Beogradu. Ako niste pročitali njegovu knjigu aforizama „Glavom kroz stid“, ako niste čuli koje je sve nagrade pobrao, ako niste pročitali nijedan njegov aforizam, evo prilike da vas razgovor sa nama inspiriše na sve pobrojano.

Aforizam je za njega puta ka slobodi.

„Ja sam kroz aforizam, osvajao svoju slobodu, postajao slobodniji“ – kazao je, dodajući da je aforizmima probijao barijere koje drugi možda nisu mogli ili smeli.

„Ali za mene je aforizam naoružanje malog kalibra, pošto je aforizam mali i kompaktan, da ja osvajam tu slobodu. Aforizam jeste sloboda kada mi napišemo aforizam, ali put do aforizma – jeste put do slobode“ – pojasnio je.

Aforizam pre svega znači stav, a Jovanovi aforizmi nose posebnu težinu kao javno izgovorena reč. Imati stav u današnje vreme i to onaj koji odstupa od većinskog, sigurno nije lako.

„Jeste i bez izuzetaka je stav breme, takve su prilike da čovek ne može da razmišlja svojom glavom, već da koristi neka mišljenja koja su dozvoljena, i ako imate neki stav koji odstupa od javnosti i šire i populacije, onda je svakako breme i nailazite na niz raznih kmentara“ – kazao je.

No, za njega je to, kaže – izbor.

„Preče mi je da ja mislim svojom glavom, nego da mislim nekom tuđom glavom, odnosno da pričam kako tuđa glava misli“, dodaje.

Ipak, pojašnjava i da neretko čitaoci njegove aforizme pogrešno razumeju.

Aforizmi se ne čitaju bukvalno već između redova – kaže.

Ceo podkast pogledajte u nastavku.

Ovaj sadržaj je proizveden uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovode GIZ, DW Akademija i Internews.

Sadržaj je isključiva odgovornost Kontakt Plus radija i Alternativne i ne odražava nužno stavove Evropske unije ili nemačke vlade.

Kontakt Plus

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *