Pesnički susreti „Lazar Vučković“ biće večeras, u 19 časova, svečano otvoreni u Domu kulture Gračanica. Večeras će biti dodeljena i nagrada “Lazar Vučković”. Program se nastavlja sutra, nastupom pesnika u dvorištima škola „Milan Rakić“ u Babinom Mostu u 10 časova, i „Radoš Tošić“ u Osojanu u 11 časova.

Program će se održati uz poštovanje epidemioloških mera. Otvaranje Susreta i dodela nagrade biće prenošeno na Fejsbuk stranici Doma kulture.

Lazar Vučković (1937-1966) je pesnik iz Gornjeg sela, kod Sredske. Jedan je od prvih srpskih posleratnih pesnika na Kosovu i Metohiji. Bio je novinar i reporter lista “Jedinstvo” u Prištini. Pisao je i priče i poetizovane reportaže za list Jedinstvo. Prve radove objavio je u Jedinstvu i časopisu “Stremljenja”, “Omladina”, “Mladost”, “Susreti”, “Jeta e re”, “Rilindja”.

Susreti se održavaju od 1969. godine u znak sećanja na ovog prerano preminulog pesnika koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru (zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem) prilikom učešća na Struškim večerima poezije.

Od 1970. se na ovim susretima dodeljuje nagrada „Lazar Vučković“ za najbolju poeziju objavljenu u časopisu „Stremljenja“.

Organizatori susreta su Ustanova za novinsko izdavačku delatnost „Panorama“ – Jedinstvo i Dom kulture „Gračanica“.


CVEĆE OČEVOG ZAVIČAJA

Sasvim slučajno
Ili ne
Samo par godina unazad
Moj otac je iz toplih dlanova zavičaja
Poneo grumen zemlje
I seme bezimenog cveća
Svog detinjstva
U novom svetu
Očevim suzama zalivana
Zebnjivo klija Sloboda crvenih latica

Koju iznova valja osvajati

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *