Osmi Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi “Grafest” biće otvoren sutra u 19 časova, u Domu kulture “Gračanica”. Pored Gračanice, odražaće se još i u Kosovskoj Mitrovici (PKS “Akvarijus”) i Šilovu (KPC “Božidar Mitrović Šandor). Festival traje do petka, 29. novembra.

Ukupno 15 dokumentarnih filmova i televizijskih formi, u okviru postojećih produkcija na Кosovu i Metohiji, od 29 – koliko je bilo prijavljenih – uvršteno je u takmičarski deo programa. Selekciju je vršila Nevena Matović.

Žiri u sastavu  Svetlana Popović, Zoran Popović – osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih”, Ivana Vanovac – novinar i Đorđe Jevtić – novinar i publicista najbolje će nagraditi plaketom i novčanim iznosom.

Tokom revijalnog dela programa pod nazivom “Baš dobar film” biće prikazano osam ostvarenja renomiranih srpskih reditelja iz aktuelne domaće produkcije, a po izboru Sonje Đekić. “Linija života” Darka Bajića otvoriće Grafest, zatim film “Okupirani bioskop” Senke Domanović, kao i kraći filmovi Miloša Tomića, Efima Graboja, Maje Novaković, Nikole Polića i Ivane Todorović.

“Grafest” se u četvrtak seli u Kosovsku Mitrovicu.  Program počinje u 17 časova – prikazivanjem takmičarskih filmova, od 20 časova, Svetlana i Zoran Popović, održaće filmsku radionicu “Dokumentarni film – istina ili interpretacija”, a onda slede “Okupirani bioskop” Senke Domanović (21h), i, već pomenuti Bajićev film “Linija života” (23h).

Festival se završava u petak, kada će u Domu kulture “Gračanica”, od 19 časova, biti dodeljene nagrade najboljim autorima.

Ulaz na sve festivalske projekcije i dešavanja je besplatan.

Organizator festivala je Dom kulture Gračanica, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Opština Gračanica i Skupština opštine Priština.

Detaljnije o programu i satnici čitajte OVDE.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *