U Prizrenu večeras počinje DokuFest – osamnaesti međunarodni festival kratkog i dokumentarnog filma. Biće prikazano preko 280 ostvarenja, među kojima su se našla i ona srpskih autora. Ovogodišnja tema festivala je “istina”, koja se ogleda u raznolikosti filmova, njihovim radnjama, načinu bavljenja temom.

Festival otvara “Koyaanisqatsi” Godfrija Regie, uz muziku koju će uživo da izvodi RadioMentale.

Osim prikazivanja filmova, održavaće se diskusije sa umetnicima, izložbe na otvorenom, master časovi, kao i muzički nastupi.

Tako će kroz program i da se, kako su najavili organizatori, oda počast velikanima kinematografije koji su preminuli ove godine – Barbari Hamer, Agnesi Varda, Jonasu Mekasu, ali i srpskom scenaristi i režiseru Dušanu Makavejevu, prikazivanjem njihovih značajnih filmova.

Srpski autori naći će se i u takmičarskom delu programa u okviru BalkanDox-a. Među njima su Želimir Žilnik sa ostvaranjem “Najlepša zemlja na svetu”, Ivan Marković sa filmom “Centar”, Marija Vukić sa “Electric Orgasam for future generation”, kao i Andrijana Stojković sa filmom “Wognar”.

I ostali filmovi su raznoliki po temama, pa bi moglo da se zaključi da se svaki bavi “istinom” – kroz neponovljive događaje u životima glavnih protagnista, koji se nalaze u različitima državama, slojevima društva, i sa različitim sudbinama.

Detaljan program pogledajte OVDE.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *