U privatnom kulturnom centru “Akvarijus” večeras u 20 časova pogledajte izložbu ilustracija i digitalnih kolaža „Ekvilibrijum“ (Equilibrium) Aleksandra Kasalovića i Mihajla Ristića.

Serija radova Aleksandra Kasalovića bazira se na konceptu spajanja (fuzije) dva umetnička pravca: geometrijske apstrakcije i modernog minimalističkog dizajna. Radove čine kombinacije ilustracija i digitalnih kolaža (kombinacija fotografija i tekstura sa vektorskim oblicima linearne forme).

Svi radovi su kvadratne forme, što predstavlja mali omaž geometrijskoj apstrakciji i umetnicima koji su predvodili taj pravac (Jozef Albers, El Lisicki, Vasil Kandinski).

Upravo je ova grana moderne umetnosti 20. veka ostavila najveći uticaj na Kasalovićevo stvaralaštvo i rad. Ona je obogaćena modernim minimalizmom, trenutno dominantnim smerom u modernom grafičkom dizajnu, kao i odlikama vaporwave pokreta.

Aleksandar Kasalović je nedavno održao svoju drugu samostalnu izložbu. O njemu i njegovim radovima čitajte detaljnije u tekstu Alternativne Internet stranice “Digitalni radovi Mitrovčanina: Fuzija geometrijske apstrakcije i modernog minimalističkog dizajna”.

A digitalne ilustracije iz serije „Ekvilibrijum“ Mihajla Ristića predstavljaju njegovu potrebu za “uravnoteženošću koja drži likovne elemente u stanju u kome oni prostorno predstavljaju pandane samim sebima (bilateralna simetrija)”.

“Potreba za uravnoteženošću povlači i pitanje jednakosti, odnosno brojčanog stanja određenih elemenata na radu, što u praksi znači da većih elemenata na radu ima manje, dok manjih ima brojčano više, te se na taj način dolazi do vizuelnog izjednjačavanja i balansa.

Ovakvo likovno rešenje predstavlja vizualnu metaforu o uvek aktuelnoj temi odnosa moći i uticaja određenih članova društva, kao i kritiku eksploatatorskih težnji pojedinih pripadnika društva zarad lične koristi i ostvarivanja sopstvenih zamisli manipulacijom/trgovinom uticajem i položajem” – navode organizatori događaja.

Izložba je otvorena do 30. juna.

Detaljnije o umetnicima čitajte na zvaničnoj Internet stranici Akvarijusa.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *