Izložba portreta „Iza melanholije“ mladog autora iz Kosovske Kamenice, Veselja Salijia, biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, u petak, u 20 časova.

O autoru:

Veselj Saliji rođen je 2001. godine u Vranju. Osnovnu školu završio je u Kosovskoj Kamenici gde i danas živi i radi i pohađa gimnaziju.

Do sada je učestvovao na više grupnih izložbi i likovnih kolonija, a imao je i samostalnu izložbu fotografija i izložbu skulptura. Pored umetnosti, veliko interesovanje pokazuje i za društveno-humanističke i prirodne nauke.

Autor je naučno-istraživačkog etnološkog rada „Etnokultura Roma u Kosovskoj Kamenici“. Član je kameničkog Kulturnog skloništa „Krik“, volonter međunarodne organizacije „Play International“ i polaznik istraživačke stanice Petnica u programu dizajna.

Likovna kritika već je primetila njegov izuzetan talenat i jedinstven likovni rukopis, ističući da Saliji kroz portrete iskazuje lični doživljaj sveta u kome živi i teret svakodnevnih patnji i stradanja svojih sunarodnika.

Na platnima dominiraju plavo-sivi, crni i zeleni tonovi koje preseca oštar mlaz svetlosti osvetljavajući delove, često deformisanih lica koja izražavaju uglavnom strah, uznemirenost, bol i gnev.

Izložba Veselja Salijia je prva od šest izložbi koje će tokom sezone Alternativna organizovati u saradnji sa PKC-om “Akvarijus”, a u okviru projekta “ArtCult” koji je podržao UNMIK.

Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različtiih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *