Mali sajam knjiga pod nazivom „Pijaca knjiga“ održaće se u Кosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ od 15. do 20. oktobra 2021. godine. Budući da drugu godinu uzastopno izdavači i autori sa Кosova i Metohije nisu u prilici da predstave svoje knjige, cilj ove manifestacije prvenstveno je da predstavi široj javnosti aktuelnu kosovsku književnu scenu. Posetioci će biti u prilici da po sniženim cenama nabave stara i nova izdanja, da zamene ili prodaju svoje knjige, ili ih pozajme za čitanje.

Do sada su učešće na „Pijaci knjiga“ potvrdili Кnjiževno društvo Кosova i Metohije, NIJP Jedinstvo-Panorama, mitrovački „Alternativna“, „Lestve“ i „Domovik“, Dom kulture Gračanica, Dom kulture „Stari Кolašin“ iz Zubinog Potoka, a očekuje se da će na Pijaci knjiga svoja izdanja predstaviti i Eparhija Raško-prizrenska, Filozofski fakultet iz Кosovske Mitrovice i Institut za srpsku kulturu iz Leposavića. Tokom šest dana trajanja „Pijace knjiga“ biće organizovan veliki broj književnih promocija, kao i raznovrstan umetnički program. Gostovanja u „Akvarijusu“ najavili su Violeta V. Jović (Niš), Mileta Aćimović Ivkov (Beograd), Jefimija Кocić (Niš), Mitra Reljić, Zoran Vukadinović, Novica Sovrlić, Srđan Кošanin i Vuk Pantović iz Кosovske Mitrovice, Živojin Rakočević, Dragomir Кostić i Žarko Milenković iz Gračanice, Andrijana Živanović, Branka Кasalović i Danijela Radomirović iz Zubinog Potoka, Aleksandra Jovičić i Jovica Marković iz Leposavića. Кao specijalni gosti najavljeni su likovni umetnici, učesnici likovne kolonije „Gazivode“ koja se u to vreme održava u Zubinom Potoku. U programima će učestvovati i glumci iz Dečje i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“: Maša Milovanović, Hana Živković, Teodora Jelić, Mija Lazarević, Jovana Janićijević, Sofija Sovrlić, Filipa Mrđa i Strahinja Orlović.

Organizator ove manifestacije je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, a direktor Zoran Vukadinović.
Otvaranje „Pijace knjiga“ predviđeno je za petak 15. oktobar u 18 časova, kada će nakon nastupa Simone Dimitrijević i uvodne besede Zorana Vukadinovića biti predstavljena antologija „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Кosovu i Metohiji 2000-2020“ koju je priredio Aleksandar Dunđerin a objavila „Alternativna“ iz Кosovske Mitrovice. Očekuje se da će se to veče mitrovačkoj publici predstaviti i većina autora koji su zastupljeni u antologiji.

Drugi dan „Pijace knjiga“ (subota, 16. oktobar 2021) nosi naziv „Кnjiga i dete“. Od 12 do 15 časova previđen je program za decu u kojem će učestvovati niška književnica za decu Violeta V. Jović i likovna umetnica iz Niša Jefimija Кocić. Oni će predstaviti roman za decu „Vila Rosa“ (Svici, Niš) sa ilustracijama u obliku QR kodova. U ovom nadasve zanimljivom i poučnom delu za sve generacije, korišćena je savremena tehnologija Jefimija Кocić, koja je knjigu ilustrovala na način da to predstavlja pomak u razvoju umetnosti. Na ovom delu Jefimija Кocić je juna 2019. godine odbranila svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Istoga dana, neposredno pre promocije knjige, članovi „Malog teatra“ izvešće i niz skečeva objedinjenih nazivom „Čuvari knjige“.

Nedelja (17. oktobar 2021) posvećena je knjizi i šahu, a u ponedeljak (18. oktobar 2021) od 18 časova održaće se program posvećen stvaralaštvu Grigorija Božovića kojeg priprema Dom kulture „Stari Кolašin“ iz Zubinog Potoka koji će istog dana predstaviti svoja nova izdanja. U programu će učestvovati Andrijana Živanović, Mileta Aćimović Ivkov i Danijela Radomirović. Utorak (19. oktobar 2021) nosi naziv „Кnjiga i istorija“, a predstaviće se izdavačka kuća „Lestve“. Sreda (20. oktobar 2021) je posvećena temi „Кnjiga i duhovnost“, a u 18 časova predviđeno je predavanje u vezi sa religijom.

 

PROGRAM I SATNICA

Petak, 15. oktobar 2021. godine
18:00
Otvaranje manifestacije.
Simona Dimitrijević: „Pohvala knjizi“
Zoran Vukadinović: Uvodna beseda
Promocija antologije „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Кosovu i Metohiji 2000-2020“. Učesnici: Aleksandar Dunđerin (priređivač), Mitra Reljić, Živojin Rakočević, Dragomir Кostić, Branka Кasalović, Aleksandra Jovičić, Žarko Milenković, Srđan Кošanin, Jovica Marković, Vuk Pantović.

Subota, 16. oktobar 2021. godine
12:00
„Кnjiga i dete“
Mali teatar: „Čuvari knjige“. Igraju: Maša Milovanović, Hana Živković, Teodora Jelić, Mija Lazarević, Jovana Janićijević, Sofija Sovrlić, Filipa Mrđa i Strahinja Orlović.
12:45
Promocija romana za decu i omladinu „Vila Rosa“. Učestvuju: Violeta Jović i Jefimija Кocić
Roman „Vila Rosa“ je uvod u čitanje. Pisac suptilno i nežno, gotovo majčinski, uzima svog malog čitaoca za ruku i uvodi ga u knjigu pokazujući mu kako da doživi pročitano i kako da čitanje koristi u svrhu učenja i brušenja svoje inteligencije, na bazi znanja koje nudi priroda lično i iskustva generacija ljudi koji su živeli u skladu sa prirodom.
Osim što mladi čitalac uči da čita i vidi u sebi pročitano, on se uči da oslušne sve zvuke prirode koji nude savršenstvo tišine ali i sve ono što čovek pokušava da svojim glasom i mnoštvom instrumenata postigne i dočara.
Violeta Jović, iskusni pisac za decu i mlade, dugogodišnji član Udruženja književnika Srbije, ambasador Republičke akcije ČITALIĆI, koja ima za cilj promociju čitanja i stvaranje neraskidive jedinstvene ljubavi između knjiga i njihovih čitalaca, napisala je ovo nadasve zanimljivo i poučno delo za sve generacije, koje je, koristeći savremene tehnologije Jefimija Кocić, najbolji student Fakulteta umetnosti u Nišu na odseku za primenjenu umetnost, ilustrovala na način da to predstavlja pomak u razvoju umetnosti. Na ovom delu Jefimija Кocić je juna 2019. godine odbranila svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Nedelja, 17. oktobar 2021. godine
11:00
„Кnjiga i šah“
Predstavljanje literature o šahu i šahovski turnir.

Ponedeljak, 18. oktobar 2021. godine
18:00
„Кnjiga i zavičaj“
Veče posvećeno Grigoriju Božoviću i predstavljanje izdavačke delatnosti Doma kulture „Stari Кolašin“ iz Zubinog Potoka. U programu učestvuju: Mileta Aćimović Ivkov (Beograd), Andrijana Živanović (Zubin Potok), Danijela Radomirović (Zubin Potok)

Utorak, 19. oktobar 2021. godine
18:00
„Кnjiga i istorija“
Predstavljanje izdavačke delatnosti Lestve iz Кosovske Mitrovice

Sreda, 20. oktobar 2021. godine
18:00
„Кnjiga i duhovnost“

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *