Foto: Na veslu priča

Petar Sarić dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade “Borisav Stanković” istoimene književne zajednice u Vranju. Sarić je nagradu dobio za celokupno stvaralaštvo, odnosno četiri knjige poezije i sedam romana.

“Pisac Petar Sarić je sa razlogom ocenjen kao jedan od najistaknutijih pripovedača u savremenoj srpskoj književnosti. Njegov književni svet, pun emotivnosti duboko je zaronjen u prošlost i zavičaj. Otud je po etičkom kodeksu vezan za brojna mitska i magijska i istorijska značenja rodne kuće i detinjstva, kao područja snažne ljubavi i kao čudne začetke zla i čovekovog straha. Njegovi književni likovi odlikuju se psihološkom produbljenošću i složenim simbolizmom, jer se u njima stapaju identiteti pojedinaca i kolektiva u dramatičnom pripovednom registru,” stoji u obrazloženju žirija.

“Sarićev pesnički opus utiče na jezik njegovih romana koji je poetizovan, slikovit, jezgrovit i lišen suvišnog. I po svom lirizmu i po psihološkim motivacijama postupaka junaka, i po dramatičnim situacijama njihovih sučeljavanja, Petar Sarić je izraziti predstavnik one tradicijske linije srpske književnosti čiji je umetnički vrh oličen u delu Bore Stankovića,” dodaje se.

Petar Sarić je rođen 1937. godine u selu Gornji Tupan, u Banjanima kod Nikšića (Crna Gora). Čitav radni vek proveo je na Kosovu i Metohiji, u Prištini i u Štrpcu, gde i danas živi. Objavio romane Veliki ahavski trg (1972), Sutra stiže gospodar 1 (1979), Sutra stiže gospodar 2 (1981), Dečak iz Lastve (1981), Petruša i Miluša (1990), Strah od svetlosti (2005), Sara (2008), Mitrova Amerika (2012). “Klobuk” je njegova najnovija knjiga, čija jedna celina ranije objavljena na našem portalu.

Petar Sarić uvršten je i u nedavno izdatu antologiju Aleksandra Dunđerina čiji je izdavač upravo Alternativna.

Pričitajte još: Mrak je ovde i onda kada greje sunce… – Alternativna

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *