U nedelju je premijerno igrana predstava “Ako se probudiš/Ili kao da je važno” leskovačkog i Narodno pozorišta Priština na zatvaranju Festivala mladih pozorišnih stvaralaca “Metamorfoza”. Komad Isidore Milosavljević, u režiji Nenada Todorovića, izazvao je veliku pažnju javnosti. Publika je puna utisaka otišla iz sale, a Leskovac je na daskama koje život znače napokon dobio komad koji danas nazivamo modernism teatrom – piše D. Marinković u tekstu za Jugmedia.rs. On je naveo i pet razloga zašto morate da odgledate ovu predstavu.

ZBOG PRIČE: Tekst Isidore Milosavljević duplo je nagrađen na Festivalu “Metamorfoza”, kako od strane stručnog, tako i novinarskog žirija. Potresna priča o porodičnoj drami i jednom trenutku koji može da promeni njihove živote zauvek, naterala je suze publici na oči.

ZBOG REŽIJE: Kako je i sam reditelj Nenad Todorović poručio, pozorište je tu da ukazuje na društvene pojave, da postavlja pitanja, a ne da daje odgovore i da se poigrava emocijama publike. Radi se o jednoj intimnoj drami sa elementima tragedije i svakako je odmor od društveno-angažovanog, parapolitičko-političkog teatra. Bavi se intimnom dramom jedne obične građanske porodice u Srbiji koja može da se definiše kao građanska drama sa elementima tragedije. Todorović je napravio komad koji u nekom svom žanrovskom određenju klizi ka ekspresionističkom teatru punom slika, punom slika košmara i najpre se tiče tragedije same dece unutar te porodice.

ZBOG POETIKE: Ispred prištinskog pozorišta ovoj predstavi, pored Nenada Todorovića, svoj doprinos daje i scenograf Goran Stojčetović. “Ta poetika koju Goran i ja već dugo vremena ne forsiramo, nego ugrađujemo u komade koje radimo, je nešto što će obeležiti ovaj komad“, ističe reditelj.

ZBOG NATAŠE I FILIPA: Mladi glumci Nataša Stanković i Filip Radivojević, koji tumače likove dece u ovom komadu, ostavili su najveći utisak na sinoćnoj premijeri i, mnogi tvrde, odigrali do sada najbolje uloge u svojoj karijeri. Nakon sinoćne dodele nagrada na festivalu, mnogobrojnan publika koja je pratila premijeru, ali i sve ostale predstave koje su odigrane na “Metamorfozi” bila je vidno i glasno razočarana time što nagrada za glumu nije otišča u ruke jednog od ova dva glumca.

ZBOG NAĐE TOMIĆ: Mlada umetnica, koaj u komadu igra lutku, a koja je osmislila koreografiju i deo scenskog pokreta tokom predstave, uspela je da “prevari” publiku koja je bila ubeđena do samog kraja komada i poklona publici da se na sceni pored Nataše Stanković zaista nalazi prava lutka. Nađa, koja je još uvek na akademiji, je I ćerka poznatog leskovačkog glumca Đorđa Tomića.

Svakako je plan i dogovor direktora leskovačkog i prištinskog pozorišta da se ova predstava drži na repertoaru dok god bude bilo interesovanja za nju. A ono što mi, sa pravom, očekujemo da nam donese još koju nagradu sa nekih drugih festivala.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *