Pet minuta u tami nestalih

SHQ

ENG

Dvadeset i sedmog aprila na Kosovu se obeležava Nacionalni dan nestalih iz rata. Povodom ovog dana grupa organizacija sa Kosova poziva javnost da na pet minuta isključi svetla u svojim domovima, prostorijama u 20h. Cilj je da se ukaže na bol članova porodica nestalih koji se, kako navode iz ovih organizacija, 21 godina suočavaju sa institucionalnim zanemarivanjem pitanja nestalih osoba. Ovo, međutim, nije jedina aktivnost grupe organizacija. Šta je njihov cilj, koji je najveći pokretač rešenja pitanja nestalih i zašto je važna losidarnost? Čitajte u nastavku.

„Činom gašenja svetla u našim domovima, saosećamo se sa bolom i tamom sa kojom porodice i rodbina 1,639 nestalih osoba žive već 21 godinu“, poručuju.

Simbolična akcija prvi put je organizovana prošle godine, a organizatori najavljuju da će ona postati tradicija.

„Pravo na otkrivanje istine ostaje jedan od osnovnih principa suočavanja sa prošlošću, pa stoga pozivamo Vladu Kosova da se ozbiljno pozabavi pitanjem nestalih u skladu sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Glavni zahtev je bio i ostao razjašnjenje njihove sudbine“, stoji u saopštenju grupe organizacija.

Aktivnost #utaminestalih organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo, Resursni centar za nestala lica na Kosovu, Fond za humanitarno pravo, Forum ZFD – program za Kosovo, Nova društvena inicijativa i Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture.

Inicijatori akcije, forum ZFD objašnjavaju da su aktivnosti organizovane u kontekstu traženja istine i kolektivnog priznanja.

Aktivnosti su usmerene na odsustvo narativa nestalih tokom rata u javnoj istoriji i kolektivnom pamćenju i na podršku porodicama nestalih u ratu, kako bi se povratio osećaj priznanja i prepoznavanja, objašnjava Korab Krasniqi sa ForumaZFD.

S druge strane, aktivnosti osmišljene za Nacionalni dan nestalih, 27. aprila, služe kao stalni podsetnik institucijama u Beogradu i Prištini da ubrzaju napore u rešavanju pitanja nestalih tokom rata, ostavljajući po strani politički antagonizam i pružajući podršku porodicama u njihovom pravu da saznaju istinu.

„Radi se o zahtevanju pravne i moralne odgovornosti od vlada i kolektivne odgovornosti društava da povećaju napore u rešavanju slučajeva i uspostave kulturu sećanja na nestale, za razliku od ekskluzivne politike sećanja“, dodaje on.

Kao glavni pokretač za rešavanje pitanja nestalih osoba, Krasniqi vidi u političkoj volji i konsenzusu.

„Vlade bi trebalo da usklade svoje prioritete i pomagnu jedna drugoj u rešavanju slučajeva, nudeći bilateralne informacije i podršku na terenu. S druge strane, civilno društvo igra aktivnu ulogu u zagovaranju prava i zahteva porodica, dokumentovanju ratnih iskustava i praksi pamćenja, olakšavajući postupak koji daje pravo na saznanje istine i uspostavljajući inkluzivnu praksu pamćenja,“ objašnjava Krasniqi.

„Međunarodna zajednica takođe može da igra značajnu ulogu, pružajući pristup vojnim podacima koji potencijalno mogu da budu podrška identifikaciji masovnih grobnica, obezbeđivanju finansiranje, ekspertize i resurse za izgradnju kapaciteta za lokalne vlasti“, smatra on.

A zašto je važno pamtiti nestale osobe? Zašto je solidarnost važna?

„Kroz solidarnost i učešće izražavamo priznanje i empatiju i stavljamo do znanja svim porodicama nestalih osoba iz poslednjeg rata na Kosovu da smo zajedno u tome“, dodaje Krasniqi.

On je takođ sve pozvao da podrže zajedničku simboličnu akciju „U tami nestalih“ gašenjem svetla na pet minuta, 27. aprila 2021, od 20.00.U akciji učestvuje i Nova društvena inicijativa (NSI) iz Severne Mitrovice koja će u narednom periodu sprovesti dvogodišnji projekat jačanja organizacija žrtava i preživelih rata na Kosovu sa fokusom na srpsku zajednicu.

Rukovoditeljka projekta u NSI-ju, Milica Andrić Rakić navodi da su akciju podržali predstavnici porodica nestalih iz različitih etničkih zajednica na Kosovu.

„Od oko 6000 osoba koliko je bilo prijavljeno kako nestalo tokom poslednjeg sukoba na Kosovu, traga se za još skoro 30%. Među njima su osobe svih nacionalnosti i ovo teško pitanje retko je koje objedinjuje zahteve Albanaca, Srba i svih članova porodica svih ostalih etničkih grupa i onda kada su zvanični odnosi Beograda i Prištine opterećeni tenzijama i antagonizacijom. Zahtev je jasan – učinite sve što je moguće kako bismo saznali sudbinu članova naših porodica.“

Ovo nije jedina aktivnost koju grupa organizacija priprema za 27. April.

Dan nestalih iz rata na Kosovu počeće ceremonijom polaganja cveća na spomenik nestalim licima u Prištini i konferencijom za štampu Bajrama Ćerkinija i Negovana Mavrića iz Resursnog centra za nestala lica na Kosovu.

Dodatne aktivnosti imaće i NSI. Zajedno sa Radnom grupom za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU i Inicijativnom mladih za ljudska prava organizuju i webinar na kom će predstaviti nalaze analize Efikasnosti institucija Srbije i Kosova u rešavanju pitanja nestalih u periodu od 2016 do 2020.

„Proces potrage za nestalima na Kosovu bio je opterećen smenjivanjem nadležnosti između međunarodnih misija od 2008. do 2018. kada je potpunu odgovornost za istragu slučaja nestalih u ratu preuzelo Specijalno tužilaštvo. Uz to, izostanak sadržajnije saradnje kosovskog i srpskog tužilaštva kao i nedostupnost informacija iz arhiva VS, OVK kao i međunarodnih organizacija, dodatno otežavaju brzinu istraga. Međutim, otvaranje pitanja nestalih u sklopu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu jedna je od mogućnosti koja bi mogla da doprinese rešavanju nekih od ovih problema i prvim koracima ka tom cilju svedočili smo krajem prošle godine kada je locirana masovna grobnica u Kiževaku u kojoj su već identifikovane tri albanske žrtve.“

Andrić Rakić dodaje da je u poslednje četiri godine sprovedeno 59 procena terena i 4 ekshumacije, kao i da su tom prilikom pronađeni ostaci 66 pojedinca, dok su 32 nestale osobe identifikovane.

Webinar za koji je organizovan i prevod na engleski jezik možete pratiti od 12h na linku: https://bit.ly/2QQqF6k

Ostale aktivnosti grupe organizacija pogledajte u kalendaru u nastavku:

09:45 – Polaganje cveća na spomenik posvećen nestalim osobama; MPRC (ispred spomenika nestalim osobama)

10:00 – Konferencija za medije/kratko obraćanje Bajrama Ćerkinaja i Negovana Mavrića; MPRC (ispred spomenika nestalim osobama);

12:00 – Ulična akcija; YIHR KS (Trg Skenderbega);

12:00 – Webinar: Efikasnost mehanizama institucija Kosova i Srbije u pronalaženju nestalih osoba iz rata na Kosovu u periodu od 2016 do 2020; Radna grupa za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji; Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije i Nova društvena inicijativa;

16:30 – Podcast: Masakr u Ljubeniću; Kosovo 2.0 i Fond za humanitarno pravo Kosovo;

20:00 – U mraku nestalih; Zajednička aktivnost;

20:10 – Emitovanje kratkog dokumentarca/reportaže o pitanju nestalih osoba na Kosovu na TV-u – Kanal10; Forum ZDF (Kanal 10);

21,22,23,26 i 27 april – petodnevna kampanja na društvenim mrežama posvećena pričama rođaka nestalih osoba – audio drama/podkast “Živeti sa sećanjem na nestale osobe”; Integra i Forum ZDF (na društvenim mrežama)

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *