Për një pozitë më të mirë për gratë: Rëndësia e avokimit

Njomza Emini është drejtoreshë ekzekutive e Forumit të Lidershipit dhe Diplomacisë dhe presidente i Komitetit Paraolimpik të Kosovës. Ajo ishte anëtare e Kuvendit të Kosovës për dy mandate, dhe gjithashtu punoi si konsulente në organizata ndërkombëtare siç është Misioni i OSBE-së në Kosovë. Përveç gjithë kësaj, Njomzës iu dha gjithashtu Legjioni i Nderit në gradën e kalorësit, një titull që Franca u jep individëve për bashkëpunim me këtë vend.

Donika Emini është studente e doktoratës në Universitetin e Westminster dhe Drejtoreshë Ekzekutive e platformës CIVIKOS, e cila bashkon më shumë se 250 organizata të shoqërisë civile në Kosovë.

Njomza dhe Donika Emini ndajnë të njëjtin mision dhe mbiemër, por nuk janë kanë lidhje të ngushtë familijare, megjithëse njerëzit shpesh mendojnë kështu. Të dyjat u përpoqën të kontribuojnë në zgjidhjen e problemeve sociale në Kosovë dhe përmirësimin e shërbimeve publike për të gjithë qytetarët. Barazia gjinore dhe përmirësimi i pozitës së grave në Kosovë janë çështje me të cilat ato përballen çdo ditë në punën e tyre.

Kur bëhet fjalë për gratë në pozita udhëheqëse në institucione, fakti që Kosova kohët e fundit u be me një presidente të dytë do të dukej për disa që të jetë një tregues i mjaftueshëm i përmbushjes së barazisë gjinore në institucione

“Sipas statistikave, me pas një grua në krye të shtetit është një sukses i madh. Edhe në Bashkimin Evropian, përqindja e grave në pozitën e presidentes është mjaft e ulët,” shpjegon Donika Emini.

Sidoqoftë, ajo shton se në kohën kur Atifete Jahjaga ishte presidente e Kosovës, një numër i vogël i grave ishin në poste drejtuese në institucione. Shpjegimi që ato morrën kur vunë në dukje çështjen e barazisë gjinore në shërbimet publike ishte se gratë morrën kanë grua presidente dhe kjo duhet të ishte e mjaftueshme për ta, tha ajo.

Presidentja e re e Kosovës, Vjosa Osmani, fitoi një numër të madh votash në zgjedhjet e fundit. Donika Emini thekson se pritjet nga gratë në institucione janë shumë të mëdha dhe se shpreson se do të përdorë pozicionet e saj për të bërë më shumë për të përmirësuar pozitën e grave në shoqëri.

Njomza Emini ka zgjedhur një rrugë që është e pazakontë për shumë njerëz. Ishte nga institucionet publike, domethënë nga stoli parlamentar, ajo u zhvendos në sektorin civil. Në punën e saj, ajo përpiqet të përmirësojë pozicionin e grave dhe vajzave në Kosovë, dhe ajo beson se mbështetja e ndërsjellë është një nga mënyrat.

“Gratëdhe vajzat duhet të qëndrojnë pranë njëra-tjetrës dhe kur ata na shohin të rrimë dhe mbështesim njëra-tjetrën, edhe kur jemi nga komunitete të ndryshme, ky është një shembull i shkëlqyer për ta,” theksoi Njomza.

Edhe pse sfidat mbeten, ajo beson se gjendja sot për gratë në institucione është më e mirë sesa kur ishte anëtare e Kuvendit të Kosovës.

Pandemia dhe pozicioni i grave

Nga ana tjetër, pandemia COVID-19, ka përkeqësuar vetëm problemet e mëparshme, jo vetëm të pakicave, por edhe të komuniteteve shumicë në Kosovë, veçanërisht për shumë gra në Kosovë.

“Si rezultat i pandemisë, të gjitha problemet janë shfaqur. Nënat beqare nuk ishin ato që u konsideruan përparësi fare dhe morën ndihmën më të vogël të mundshme. Kopshtet u mbyllën dhe nënat duhej të mbijetonin në këtë periudhë një vjeçare, e cila nuk ishte lehtë”, theksoi Donika Emini.

Përveç kësaj, gratë që punonin në tregun informal ishin veçanërisht të rrezikuara – punët e tyre ishin në rrezik, dhe askush nuk merrej me to për të adresuar sfidat me të cilat përballeshin në këtë periudhë, tha Donika Emini.

“Ka gjithashtu njerëz me aftësi të kufizuara, të cilët u përdorën si kategori vetëm për konsum politik. Askush nuk merrej me ta, as sektori privat dhe as publik,” theksoi ajo.

Megjithëse kishte projekte të ndryshme që mbështesnin punësimin e tyre në sektorin privat, historia e një numri të vogël të tyre ishte e suksesshme. Gjatë pandemisë, as ky grup nuk u dha përparësi, as kur bëhet fjalë për vaksinimin.

Rëndësia e sektorit civil

Njomza Emini përpiqet të ndihmojë gratë në sfidat me të cilat përballen me punën e saj. Ajo është më e lumtur kur merr thirrje në të cilat i tregojnë për sukseset që kanë arritur.

Ajo tregon se përmes projekteve të saj, ajo arriti të përfshijë 55 gra, jo vetëm nga shumica, por edhe nga komunitetet pakicë në Kosovë, të cilat kanë fituar aftësi dhe aftësi të reja.

“Kur i shoh sot në institucione të përfshira, ndërsa më ftojnë të më thonë se intervistat e tyre ishin të suksesshme, unë jam shumë e lumtur,” shtoi ai.

Donika Emini, si presidente e platformës më të madhe që bashkon organizatat e shoqërisë civile – CIVIKOS, thekson se Kosova është një vend ku shoqëria civile mund dhe ka hapësirë ​​për të ndikuar. Sidoqoftë, dy gjëra duhen për një vallëzim tango, bashkëpunimi i organizatave të shoqërisë civile me njëra-tjetrën dhe me institucionet është një parakusht i domosdoshëm për të arritur rezultate.

“CIVIKOS ka pasur shumë sukses në punën e saj, por edhe sfida, të cilat burojnë nga fakti se asnjë qeveri në Kosovë nuk ka pasur vazhdimësi. Në 2019 dhe 2020, tre qeveri ndryshuan dhe me çdo ndryshim të qeverisë na u krijuan probleme për të siguruar vazhdimësi dhe bashkëpunim me ta. Kishte qeveri që mund të mos kishin dashur të bashkëpunonin me ne, ata kishin paragjykime ose nivele të ndryshme bashkëpunimi me shoqërinë civile,” shpjegoi Donika Emini.

“Çdo qeveri që vjen duhet të dijë dhe të respektojë rolin e shoqërisë civile në politikëbërjen,” tha ajo.

Përdorimi i tekstit lejohet me një tregues të qartë të burimit dhe lidhjen me burimin e tekstit ose faqen kryesore të platformës.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *