“Paranoja, kritika”: Otkrivanje skrivenog

Hitre beleške o svetu podsvesnih slika – ukratko bi bilo objašnjenje sinoć otvorene izložbe crteža i digitalnih grafika Mate Uljarevića u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Naziv izložbe “Paranoja, kritika” upućuje na atmosferu i proces nastanka radova.

Oni su rezultat intenzivnog stvaralačkog naboja, pod naletom smene nadrealnih slika koje ne dolaze kao rezultat prethodnog promišljanja o sadržaju crteža, već sadrže nasumične elemente koji isplivavaju iz podsvesti.

Izložbu čini serija crteža i digitalnih grafika.

“Oni su nastali kao neka vrsta beleženja naglih, sirovih, podsvesnih izliva slika koje nisu unapred planirane. Prosto sam koristio mogućnosti crteža da se brzo zabeleže stvari, da prenesem te sirove, podsvesne slike na papir. Tu je suština ta estetika brzog, ekspresivnog, ali opet ću reći – sirovog sadržaja”, kazao je Uljarević. 

52490130683_b9af71132a_o
Mato Uljarević

Savršena spona između istorijskog nasleđa nadrealizma i težnje savremenog umetnika aktiviste – kazala je prof. Jelena Pavličić Šarić.

S jedne strane je potreba da se istražuje prostor nesvesnog, da se bez pripreme, predloška i učešća racija dođe do dubina onoga što nije osvešćeno, a postoji u čoveku. Sa druge strane, autor upisuje u radove temperament modernog čoveka, objasnila je Pavličić Šarić:

“Želja da se izrazi sada i odmah i da brzo dođe do rešenja i otkrije skriveno. Tu je naravno još i nužnost kritike, jer je za umetnika, ali i čoveka uopšte, danas, skoro nemoguća lagodnost u svetu u kojem su mnoge vrednosti izokrenute, mnogi likovi izopačeni. Zato je i put ka njihovom otkrivanju, put ka istini izvrnut naopačke. Vodi nas od vidljivog ka nevidljivom, od nesvesnog ka svesnom, od skrivenog ka javnom, od lažljivog ka istinitom”.

Mato Uljarević je svestran umetnik. Bavi se i skulpturom, konceptualnom umetnošću, filmom, animacijom, ali i pesništvom.

1L4A7140
Mato Uljarević, Jelena Pavličić Šarić, Žarko Milenković

Ovogodišnji je dobitnik nagrade Novica Tadić. Autor je knjige “Suteren”.

U žiriju za dodelu nagrade našao se i pesnik Žarko Milenković iz Preoca kod Gračanice. 

On veruje da su Uljarevićevi crteži povezani sa njegovom poezijom.

“Ova izložba i sve ovo što vidite je deo i njegove pesničke knjige, to su neki likovi iz Suterena. Taj ekspresionizam me asocira na Kafku i na njegovu pripovetku Preobražaj gde se govori o čoveku koji se jednog jutra sasvim slučajno budi kao jedna velika buba, insekt, a ovde imamo mnoštvo insekata. Tako da sve to govori na neki način o otuđenju čoveka i toj želji da se, više-manje, svesno ili ne – povlači u sebe i da na tim marginama umetnosti i života stvara svoju priču”, kazao je Milenković.

1L4A7227

O odnosu svoje poezije i crteža ne mogu objektivno da sudim, objašnjava Uljarević, ali priznaje da je njegov subjektivni osećaj da veza postoji.

“I stvaralački mehanizam i mehanizam razmišljanja pri stvaranju poezije je srodan tom načinu crtanja. Slika ili skulptura je nešto čemu čovek mora više da se posveti, da pravi neki predložak i to bi se lakše uporedilo sa nekim proznim delom, dok poezija odjednom isplivava, za vrlo kratak vremenski period se zabeleži i važno je da se taj autentični doživljaj prikaže”, kaže Uljarević.

“Opet se može reći da su to neke srodne stvari, tako da žao mi je što nisam možda tu predstavio i knjigu pa da ljudi probaju da nađu paralele”, dodao je. 

Ovo je prva Uljarevićeva izložba u Kosovskoj Mitrovici. Radovi će u Galeriji Fakulteta umetnosti biti izloženi do 22. novembra. Ranije danas održano je i stručno vođenje kroz njegovu izložbu.

Njegova poruka mladim umetnicima: “Ako se čovek trudi, uvek postoje te prilike, dosta mesta, galerija nalik ovoj koje su spremne da se otvore za mlade ljude, ljude koji tek počinju da rade, tako da mislim da je naročito studentima važno da to vide i da i oni znaju da mogu lako da nađu priliku ako se malo potrude da prosto potraže tu priliku”.

Fotografije: Sunčica Andrejević

1L4A7149
1L4A7253
1L4A7248
1L4A7093
1L4A7051
1L4A7039
1L4A7088
1L4A72144
1L4A7006
1L4A7107
1L4A7021 (2)
1L4A7041
1L4A7178
1L4A7054
1L4A7075
1L4A7231
1L4A7229
1L4A7091
1L4A7002

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *