Fotografije: Sunčica Andrejević

„Postoji neki nesvesni nivo koji je tu sa nama dok smo budni i dok spavamo. Postoji, takođe, jedan od najboljih mehanizama odbrane, a to je sublimacija“ – govori dvadesetdvogodišnja slikarka i studentkinja četvrte godine psihologije, Tamara Čolović. Sinoć je održala svoju drugu po redu izložbu upravo o sublimaciji, u prostorijama OEK „Sinergija“, u Kosovskoj Mitrovici.

IMG_0006

„Na osnovu tog mehanizma možemo da prebacimo naše nesvesne nagone, emocije, osećanja da ih usmerimo na aktivnosti koje su društveno korisne, putem rada,“ ističe,takođe, Tamara.

Otvoreni put ka njenom nesvesnom – tako ona vidi svoju izložbu.

„Mislim da svako od vas može da se poveže sa nekom od mojih slika i da bude bar u nekom trenutku zapravo samo u sadašnjosti sa njima ovde,“ obratila se prisutnim posetiocima izložbe.

A u kojim trenucima stvara?

„Kada se osećam lepo i srećno. Sklonim se od skupa ljudi i nekako se pustim. Sve ono što se nalazi u meni na nesvesnom nivou – pustim i onda mi ‘izađe’ nekada reka, nekad planina…“

Ljubav prema slikanju preneo joj je, kaže, njen deda.

„Samim tim što studiram psihologiju, na slikanje gledam na terapijski način,“ ističe i dodaje da bi u budućnosti želela da se edukuje za art terapiju.

IMG_0036

Šta je sublimacija?

Tamarin kolega, Filip Pajić, dao je objašnjenje o tome šta je sublimacija.

„Preneti nešto na neki viši nivo, na neki viši stepen. Prenošenje nekih libidoznih težnji, nagona koji su negativni – u nešto što je pozitivno i društveno prihvatljivo,“ kaže on.

Sublimacija je, dodaje, povezana i sa katarzom:

„Odnosno prenošenje nekih nesvesnih sadržaja u svesno i samim tim oslobađanje neke tenzije koja se nalazila u čoveku pre toga.“

IMG_0037

Izložba o sublimaciji održana je u okviru kampanje o mentalnom zdravlju #JesiOK koju OEK „Sinergija“ sprovodi.

„Važno je da znamo da je svako osećanje u suštini u redu, samo je stvar u tome na koji način ćemo da ga izrazimo,“ kaže izvršni direktor Sinergije, Stefan Veljković.

Izložba je otvorena do danas, u 15h.

IMG_0010
IMG_0033
IMG_0039
IMG_0030

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *