Tekst je ažuriran

Evropska kuća u Prištini otvorila je u sredu virtuelnu izložbu “Umetnici u karantinu”. Izloženi su radovi koje su umetnici stvarali u vreme karantina. “Najbolji način da se bavimo nečim je razumevanjem njegove suštine, to je ono što nam umetnici daju,” kaže kustos Enđel Beriša.


“Ova umetnička dela predstavljaju društveni odraz uticaja pandemije na naš svakodnevni život, ali ne nužno samo to. Možemo da vidimo situacije inače jednostavne, koje su nam predstavljene kao glavni okvir za razmišljanje, nadu za bolju budućnosti i propitivanje same stvarnosti” – objašnjava Beriša za Alternativnu.

Umetnici koji učestvuju su – Artan Hajrulahu, Arbnor Karaljiti, Briljiant Miljazimi, Driton Seljmani, Edona Krijziu i Ljorik Suljejmani.

Izložba je prikazana u digitalnom formatu sa mogućnošću virtuelne šetnje kroz prostorije Evropske kuće, uvećanja fotografija radova i dodatnog objašnjenja o korišćenim tehnikama.

“Svako od umetničkih dela je različito iako je stvoreno u sličnim okolnostima. To se ne dešava često, a lepota je u tome što su ta umetnička dela nastala kao prirodna reakcija umetnika,” objašnjava Beriša.

Dodaje da umetnici pokušavaju da sagledaju situaciju iz različitih perspektiva, dok istovremeno šalju vredne uvide o sopstvenom/umetničkom misaonom procesu.

“Za nas je jako važno da zajedno s porodicom i prijateljima prođemo kroz teška vremena, ali razdvojeni smo više nego ikad, čak i ako je to udaljenost od dva metra. Najbolji način da se bavimo nečim je razumevanjem njegove suštine, to je ono što nam umetnici daju,” kaže Beriša.

Na pitanje koju poruku umetnici šalju, odgovora: “Stay Safe!”

Iz Evropske kuće navode da ukoliko počnu sa radom u narednim nedeljama, da će izložba biti otvorena i za posetioce koji budu hteli fizički da posete centar.

Izložba je organizovana u saradnji Evropske kuće u Prištini i kosovske Nacionalne galerije.

Izložbu pogledajte OVDE.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *