Više kosovskih medija objavilo je 5. januara pred ponoć da su u Nišu „srpski huligani“ napali autobus koji se vraćao sa Kosova u Nemačku. Isti mediji su, međutim, nešto kasnije objavili da to ipak nije slučaj, te da se radi o šteti nastaloj usled udara ptice u šoferšajbnu autobusa.

„Srpski huligani napali su autobus ‘Polluzha tours’ koji se vraćao sa Kosova u Nemačku, rekao je jedan putnik. Klankosova.tv je uspeo da razgovara sa njim, on je rekao da se napad dogodio u blizini Niša“ – pisao je Klan. 

Neimenovani putnik je precizirao i da su na ulazu u Niš „gađani kamenicama“.

„Niko nije povređen, iako se u autobusu nalazi blizu 60 ljudi. Policija nam je uzela tablice autobusa, jer su nam rekli da je sa RKS tablicama opasno nastaviti dalje“, rekao je takođe neimenovani putnik, a Klan je objavio i fotografiju koja ilustruje nanetu štetu.

Vest je sa Klana prenelo više portala na Kosovu koji izveštavaju na albanskom, poput Bota sotReporteriGazeta Express, ZeriReporteriPeriskopi, Gazeta Blic, Kosova info. 

Međutim, pola sata kasnije, Klan je objavio novu vest, demantujući svoj inicijalni tekst.

Usledio je novi naslov „Pojašnjava Polluzha tours: Nismo napadnuti, staklo je razbijeno nakon što nas je udarila ptica“.

U novom tekstu, Klan javlja da autobus nije napadnut, jasno navodeći izvor, odnosno konkretno ime i prezime svog sagovornika.

Deo portala je takođe preneo i ovo pojašnjenje, odnosno informaciju da autobus nije napadnut.

Ovaj primer ilustruje kako se lažne vesti ili netačne informacije brzo šire.

Formulacija „srpski huligani“, sa druge strane, ima senzacionalistički ton i upućuje na narativ koji implicira da su lica srpskog porekla bili „agresori“ u ovom događaju. Ovakva formulacija doprinositi polarizaciji ili stvaranju negativnih stereotipa.

Ispravka koja je usledila ukazuje na važnost preciznosti i provere informacija iz više izvora pre nego što se one objave, kako bi se izbeglo širenje dezinformacija i očuvala objektivnost novinarskog izveštavanja.

Važno je napomenuti da je Klan brzo reagovao i ispravio informaciju, čime je ovaj medij bar donekle demonstrirao odgovornost u novinarstvu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *