Osma nedelja kulture u doba korone: Program Doma kulture Gračanica

Dom kulture Gračanica nastavlja sa svojim programom – “Kultura u doba korone” – emitovanja online sadržaja. Od ponedeljka do petka niz je onoga što ćete moći da pratite na Fejsbuk stranici ove kulturne institucije. Pročitajte detalje u nastavku.

Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije u Gračanici

Program osme nedelje počinje zvucima klasične muzike. Danas će da bude emitovan snimak, kako navode, izuzetnog koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije održanog u porti manastira Gračanica, u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Razgovorom sa slikarom Zvonkom Pavličićem

U utorak se nastavlja predstavljanje likovnih umetnika sa Kosova i Metohije i to razgovorom sa slikarom Zvonkom Pavličićem iz Peći, profesorom na Katedri za urbanizam i projektovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici. O njegovom slikarskom opusu, poetskom opredelenju i aktuelnom radu, sa njim će razgovarati istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić.

Predstava „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918 – JEDINI PUT“

U sredu gračanički dom kulture emituje predstavu „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918 – JEDINI PUT“.

Radnja predstave je specifično usmerena na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Kosova i Metohije.

U predstavi učestvuju – glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice.

Predstava je premijerno izvedena 2018, povodom stogodišnjice od oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu.

Posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture obratiće se glumac Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Cvetko Stanojević.

Dokumentarni filmovi „Nojeva barka“ i „Na putu za povratak“

U četvrtak gledajte dokumentarne filmove.

„Nojeva barka“ autora Stefana Stojkovića i Nikole Živića, u narativnoj formi kroz šest minuta trajanja, kadrovima i naracijom, vodi iz sveta netaknute prirode koja ispunjava živopisne kadrove koji oduzimaju dah, do onih postapokaliptičnih predela koji su proizvod ljudske nepažnje i sužene svesti kada je u pitanju očuvanje životne sredine.

“Autori ovog filma šalju snažnu poruku da ukoliko ne očuvamo našu životnu sredinu, nećemo očuvati ni našu budućnost” – poručuju iz Doma kulture Gračanica.

Dokumentarni film „Na putu za povratak“, autorke Jasmine Stojković, govori o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutište i sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome. Ovaj dokumentarac osvojio je prvo mesto na Festivalu dokumentarnog filma GRAFEST 2016. godine.

Posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture obratiće se Sonja Blagojević-Đekić – dugogodišnji selektor i jedan od osnivača Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi – GRAFEST.

Preporuke za filmove ovog četvrtka su ,,Kralj komedije” i ,,Santitos” iz knjige “52 idealna filmska vikenda”, režisera Milutina Petrovića.

Promocija zbirke pesama “Srne i rane”

Zbirka pesama Milana Mihajlovića u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda biće promovisana u petak.

Glavni urednik SKZ Dragan Lakićević je o ovoj knjizi zapisao:„Retorski spev Srne i rane, mogao bi se čitati u ključu drevnih fresaka i plačeva – pobožnih formi starih epoha čije duhovne smerove nasleđuju i savremeni monasi i savremeni pesnici.”

Na promociji će govoriti dr Aleksandra Tmušić, dr Zoran Nedeljković i mr Živojin Rakočević.

Škola baleta

Za vikend nastavnik Škole baleta Nikola Korać pripremio je nove video lekcije. Časove baleta emitovaće RTV Kim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *