Digitalno restaurisani i višestruko nagrađivani film „Poseban tretman“ (1980), reditelja Gorana Paskaljevića, biće premijerno prikazan 6. juna, na dan Jugoslovenske kinoteke.

Digitalno restaurisana verzija filma biće predstavljena u prenosu uživo od 19 časova, na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i Vip mobile, gde će publika moći da uživa u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka filma koji je svoju premijeru imao na festivalu u Kanu, pre tačno četiri decenije.

Crnohumornu socijalnu dramu, prema scenariju Dušana Kovačevića, maestralno je oživela plejada srpskog glumišta: Ljuba Tadić, Milena Dravić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić, Vladan Živković.

Atraktivna i metaforična priča o autoritarnom doktoru i njegovim pacijentima, prinudno lečenim alkoholičarima, snimljena je u produkciji Centar filma i kompanije Dan Tana Productions.

Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film je 1981. bio nominovan za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja (strani film), a Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Film je restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, koji već treću godinu zajedno sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile.

Projekat Vip Kinoteka započet je vraćanjem starog sjaja kultnom filmu „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, decembra 2017, svečanom premijerom u prisustvu članova autorske i glumačke ekipe, a Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile nastavili su rad na projektu i tokom vanrednog stanja. Aprila 2020. godine, preko 2.000 ljudi pratilo je prvu onlajn premijeru još jednog filma Slobodana Šijana „Davitelj protiv davitelja“.

Digitalno restaurisani filmovi prikazani su u preko 20 gradova pred brojnom publikom, a 16. filmsko ostvarenje koji je digitalno restaurisano u okviru projekta – „Poseban tretman“ biće prikazano onlajn u skladu s vanrednim merama zbog epidemije korona virusa.

Besplatna onlajn projekcija biće prikazana 6. juna, na dan kada se obeležavaju Dan Kinoteke i rođendan kompanije Vip mobile.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *