Pre šest godina na severu Kosova održavala se kampanja za lokalne izbore. Ovo su bili poslednji lokalni izbori na kojima je učestvovao Oliver Ivanović sa svojom strankom SDP.

Ivanović je tada govorio o onom što je veliki deo javnosti, osim pojedinih medija – prećutkivao – načinu vođenja kampanje i dobijanja glasova od strane vladajuće stranke.

U video zapisu od 14. oktobra 2017. godine Ivanović je govorio o pritiscima na njegove kandidate, pretnjama, načinu na koji se pripremala krađa i svojevrsna kupovina glasova, te o tome da li je tadašnja Srpska lista koja je na kraju i dobila izbore rešila ključna lokalna pitanja i probleme u svom pređašnjem mandatu. Upozorio je i na mogućnost odlaska mladih.

Ivanović je tako zapravo uputio na šablon i način dobijanja glasova od strane vladajuće stranke i nakon 2017. godine, kako na kosovskim, tako i na srpskim izborima.

Video objavljen 14. oktobra 2017. godine na zvaničnom Youtube kanalu Olivera Ivanovića pogledajte u nastavku, kao i tekst njegovog obraćanja.

“Ovi izbori se održavaju u izuzetno teškoj atmosferi koja je kao takva stvorena onog trenutka kada su raspisani. Od tog trenutka počinje pritisak, onaj širi koji je podrazumevao pritisak na svakog čoveka pojedinačno, zastrašivanje, paljenje automobila, ili zastrašivanje članova porodice. Kada to nije urodilo plodom, onda su sačekali prijavu lista i nakon toga počeli da vrše pritisak na naše kandidate. Na mitrovičkoj listi smo izgubili tri kandidata, u Zvečanu jednog, i u Leposaviću jednog. Pet kandidata u ove tri male opštine. To je pritisak koji se ne da izdržati. Tu se ljudima preti otkazom, tu se njima preti premeštajem iz jedne opštine u drugu opštinu, preti im se da im porodica neće biti mirna, preti im se mnogo što šta, što u svakom slučaju, oni moraju reći ili dati izjavu pred nadležnim organima, jer smo mi zbog takvih pretnji podneli krivičnu prijavu za tri slučaja. Ono što se sada događa u ovom trenutku, sada se preti našim kandidatima, odnosno ljudima koji će biti na biračkim mestima, pored kutija. Jednostavno se trude da niko ništa ne uradi, i da se time što će izbaciti u poslednjem trenutku člana biračkog odbora zapravo stvori uslov za prevaru. Ovde se nažalost insistira na tome, jedna lista insistira, naša suparnička, kako će izbore pokrasti, a mi jednostavno moramo da se mučimo da tu krađu sprečimo. Teško da ovde ima normalne kampanje. Malo ko govori o tome šta su zapravo zadaci lokalnih administracija, pa i predizbornih kampanja. Mi smo 2013. objavili ovaj flajer, sa našim zadacima unutra, 2017. godine imamo novi flajer sa našim zadacima unutra, i zadaci su potpuno identični. Ova vlast za četiri godine nije rešila ni pitanje vode, nije rešila ni pitanje deponije, ni parkiranja, nije rešila ni pitanje kanalizacije i kanalizacionog prstena, nije rešila pitanje kulturnog centra i sportskog centra, nisu izgradili Sindikat, nisu uredili naše groblje, nisu uspeli da urade ništa za zapošljavanje mladih, osim nešto što rade u ovom trenutku, daju im nekakve fiktivne ugovore, ne bi li na taj način dobili glasove. Fiktivni ugovori koji će odmah posle izbora biti poništeni, jer njima treba samo glas, nije im uopšte važno da li će na taj način prevariti mlade ljude i njih dovesti do apsolutnog razočarenja i možda zbog toga i odlaska odavde”.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *