Foto: Kontakt plus

Kritičko razmišljanje i provera informacija ključno kako bi se izbeglo širenje lažnih vesti i manipulacija.

Na pojedinim Telegram kanalima sinoć je objavljena informacija da su u severnom delu Mitrovice pronađeni flajeri koji pozivaju na „otpor“ prema Kosovskoj policiji. Novinari nisu uspeli da pronađu pomenute flajere, a Kosovska policija tvrdi da jeste. Pokrenut je i slučaj. O celoj situaciji sa flajerima razgovarali smo sa novinarom i urednikom KoSSev portala, Ivanom Mitićem. Čitajte u nastavku.

Šta piše na flajerima?

Na Telegram kanalima sinoć je podeljena fotografija flajera sa naslovom „Uputstvo za otpor Kurtijevoj policiji“.

Flajer, na ćirilici, potpisuje izvesna „Narodna odbrana“, dok se na začelju nalazi srpska zastava. Sadrži pet tačaka:

„1. Šta raditi kada vidiš patrolu Kurtijeve policije?

 • Gađati priručnim sredstvom (igračkom, saksijom, kamenom, farbom, jajima, koktelom…)
 1. Šta raditi kad vidiš Kurtijevog službenika?
 • pljunuti ga, rugati mu se, opsovati ga i u slučaju da ti se obrati obavezno ga igrnorisati, ako je uporan ošamariti ga…
 1. Kako najlakše slomiti Kurtijev policijski automobil?
 • kugličnim lagerom, osiguračem za struju a najbolje voljom (ko sme taj ume)
 1. Uputstvo za pravljenje koktela:
 • 1/3 benzina, 2/3 nafte, natopljena krpa, staklena flaša i 30 grama peska za flašu od 1 litra
 1. Obavezno suprotstavljanje!
 • kada Kurtijeva policija hapsi i maltretira Srbina obavezno mu pomozite da se odbrani od terora!!!
  OTPOR POČINJE SADA!!!
  NASTAVIĆE SE
  NARODNA ODBRANA“ – sadržaj je flajera koji je podeljen sinoć na pojedinim Telegram kanalima uz navode da se flajer pojavio u severnom delu Mitrovice na ulicama, poštanskim sandučićima, ali i u drugim opštinama.

Srpska lista: Podmetačina

Međutim, usledila je reakcija Srpske liste dok je informacija o flajerima bila dostupna isključivo na društvenim mrežama.

Navodeći da reaguju povodom letaka koji su se „pojavili“ na ulicama severnog dela Mitrovice, pozvali su građane da „ne nasedaju na provokacije“, nazvavši letke “podmetačinom“.

„Molimo naše sugrađane da ostanu mirni, jer su ovakve akcije, ko god ih sprovodio, usmerene protiv mira i čine se sa zlom namerom u cilju dalje destabilizacije, kako bi se Srbi okrivili za eventualne nove incidente,“ navela je Srpska lista.

„Nekome je, očigledno, namera da predstavi Srbe kao nasilne i sa sebe skrene pritisak koji ima zbog ugnjetavanja Srba“ – ocenila je ova politička stranka.

Zaokret na Telegram kanalima

Potom je na Telegram kanalima došlo do zaokreta. Poruke sa navodnim letkom su izbrisane, a objavljena je nova – da se radi o „podmetačini *iptarskih sluga na Kosovu i Metohiji“.

„Jasno je da su leci štampani baš ćirilicom i pod srpskom zastavom kako bi delovali uverljivo i kod Srba izazvali konfuziju“ – navodi se u jednoj od poruka sa pozivom da Srbi „ne nasedaju na ovakve provokacije i podmetačine“.

Kosovska policija: Pokrenut slučaj

Kosovska policija je u međuvremenu otvorila slučaj. Okarakterisan je kao „promovisanje nacionalne, verske, rasne, etničke mržnje, podela i netolerancije“.

„Severna Mitrovica 12.02.2024 – 21:40. Kako se navodi, nepoznate osobe su na ulazima zgrada i u različitim ulicama delile flajere u vezi sa navedenim delom. Slučaj se istražuje“ – navodi se u izveštaju policije.

Iz Kosovske policije za KoSSev tvrde da su još ranije tokom jučerašnjeg dana obavešteni o flajerima, odnosno da su ih navodno u poslepodnevnim satima pronašli, te da su navodno „distribuirani“ tokom i posle jučerašnjeg protesta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Naši novinari koji su pratili protest nisu videli pomenute letke, niti osobe koje su ih navodno distribuirali.

Isti je slučaj i sa novinarom i urednikom KoSSev portala Ivanom Mitićem koji je takođe pratio ovaj protest.

„Niti tokom protesta, niti kasnije. To ne znači da ih nije bilo, ali ono što je sigurno je da ih nisam video. I simptomatično mi je to da je Kosovska policija ta koja ih je odmah videla i pronašla pre nego da leci budu objavljeni na Telegram kanalima“ – kazao je Mitić.

Takođe, zanimljivo mu je to što je Srpska lista odmah reagovala, pomenuvši da se radi o „podmetačini“ i to što su uperili prst ka nekome ko „ugnjetava Srbe“.

Pretpostavljam da su mislili na Prištinu, jer je Priština ta koju optužuju za tako nešto – pojašnjava naš sagovornik.

Ko je video letke na ulicama i u poštanskim sandučićima?

Uprkos tvrdnjama i Telegram kanala, i Srpske liste i Kosovske policije, ni sinoć ni danas naši novinari nisu uspeli da pronađu u severnom delu Mitrovice pomenute flajere. Razgovarali smo i sa više građana iz različitih delova grada, koji su nam takođe potvrdili da nisu videli pomenute flajere niti u ulazima, niti na ulici.

I naš sagovornik pojašnjava da nisu uspeli da pronađu pomenute flajere.

„Imamo situaciju na terenu da flajere ja i građani sa kojima sam razgovarao nisu videli ni na ulicama, ni u sandučićima kako se objavljivalo na Telegram kanalima, dok je policija navodno te iste flajere našla u popodnevnim satima“ – podseća Mitić.

„Opšta konfuzija i za nas novinare. Zato smo odustali da vest objavimo odmah, te smo je odložili za naredni dan, odnosno jutros, kako bismo došli do dodatnih informacija koje bi razrešile celo ovo pitanje. Naravno sve je krenulo od društvenih mreža gde se neretko objavljuju neproverene informacije“ – dodaje.

Mitić, međutim, podseća da je pitanje flajera dospelo u javnost u jeku nove krize usled odluke Centralne banke Kosova o platnom prometu, te da u takvim uslovima informacija o flajerima koji pozivaju na otpor Kosovskoj policiji svakako može da izazove strah i paniku.

„Sve je u ovo u trenutnoj situacije i krize izuzetno problematično. Dovodi građane da pomisle da li se sprema dublja kriza“ – kaže.

Dodaje da bi takođe tema flajera, odnosno njegove sadržine nešto što bi mogli da se iskoristi i za skretanje pažnje sa drugih tema.

On takođe ne isključuje mogućnost da je flajer o otporu Kosovskoj policiji nastavak na nove grafite „Kad se vojska na Kosovo vrati… Severna brigada živi“ širom severa Kosova.

„Sa druge strane, ne bih isključio ni mogućnost da druga strana koristi ovu situaciju kako bi stvorila konfuziju kod građana“, dodaje, navodeći da mu je, ipak, kao i građanima nejasno ko bi tačno mogao da stoji iza flajera i širenja takve informacije.

Šta je onda poruka našeg sagovornika – čitaocima s obzirom na to da veliki broj građana prati Telegram kanale koji, kako smo i utvrdili kroz monitoring – da su u više navrata objavljivali dezinformacije, neistine i manipulišuće informacije.

Mitić podcrtava – trebalo bi da rade ono što rade novinari koji rade svoj posao u skladu sa novinarskom etikom.

„Proverite informaciju. Nađite bar tri izvora koja pišu o temi koju pratite i uporedite da li su svi objavili iste navode. Proveravajte informacije sa društvenih mreža, jer su, baš kao što ste i pomenuli, vrlo često lažne. Pratite kredibilne medije, proverite kako oni izveštavaju o temi koju pratite. Ukoliko takvi mediji nisu izvestili o nečemu o čemu se već satima piše na društvenim mrežama, to može da bude vrlo često i znak da je, ne nužno dezinformacija, ali informacija koju treba dodatno proveriti. Nemojte da verujete u sve što pročitate, pogotovu na društvenim mrežama, jer ono što je objavljeno ne mora da znači da je nužno istina. Vrlo često se društvene mreže koriste za manipulaciju, za određene interesne grupe, samo je pitanje za koje i to je ono što nije jasno u celoj ovoj situaciji – ko je i zbog čega podelio ovu informaciju o navodnim flajerima“ – kazao je Mitić.


Najnoviji primer u vezi sa širenjem informacija na društvenim mrežama, te nedostatka konkretnih dokaza sa terena o navodnim flajerima – ukazuje na kompleksnost savremenog medijskog okruženja, gde je kritičko razmišljanje i provera informacija ključno kako bi se izbeglo širenje lažnih vesti i manipulacija.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *