Foto: Slobodan u meču na Kupu “Octagon” (privatna arhiva)

Mirno ravničarsko mesto nadomak Kosova Polja – Ugljare. Nekoliko stotina stanovnika, a među njima kik-bokser Slobodan Stanisavljević. Ovaj dvadesetosmogodišnjak prvo mesto u kategoriji K-1 i zlatni pehar osvojio je nedavno, u češkom gradu Zlin, na kupu „Oktagon“. Priliku da brani trofej imaće za nešto manje od tri meseca, u Ostravi. Dok očekuje odbranu trofeja, uživa u uspehu koji je napravio. Ostvario je, kaže, svoj cilj, a to je da “svi čuju” za njega i njegovu priču: “kako od ozbiljne povrede kičmenog stuba i donjeg ekstremiteta doći na vrh sveta”. Neskromno ističe: “Zadao sam domaći zadatak, na budućim generacijama je da ga rešavaju i da budu bolji od mene.” Za mlade je imao posebnu poruku: “Ne zatvarajte se pored računara i ne koristite narkotike!”

Otac šestogodišnje Ekatarine i Draganin suprug, sebe ovako, pre svega, predstavlja Slobodan.

Diplomirani je profesor fizičkog vaspitanja, a trenutno studira na Poljoprivrednom fakultetu. Nosilac je crnog pojasa 5 DAN Bujinkan (self defence).

Otkud on u kik-boksu?

“Kik-boks, to jest, Muay Thai me je interesovao od ranog detinjstva, međutim uslovi za treniranje i vreme u kojem smo odrastali nisu dozvoljavali neki ozbiljniji napredak,” započinje priču.

Ipak, 2008. sve je, kaže, “došlo na svoje”:

“Počeo sam ozbiljnije da treniram sa kvalitetnim trenerima – najzvučnijim imenima na svetu. Puno putovanja, odlasci na seminare, razna odricanja doveli su do toga da brzo napredujem.”

Ovaj mladić odlučuje da 2012. otvori svoj kik-boks klub “Šakal”. Nakon par meseci provedenih u Ugljaru, klub prebacuje u Laplje Selo, gde i danas on i članovi njegovog kluba treniraju.


Kakvi su uslovi za treniranje?  
“Sve su bolji iz dana u dan. Vežbamo u sportskoj hali u Lapljem Selu šest puta nedeljno na čemu smo veoma zahvalni Opštini Gračanica. Za razliku od njih, Opština Priština sa sedištem u Gračanici od prvog dana postojanja kluba ostaje nema na naše zahteve i naše uspehe,” tvrdi Slobodan.

Poziv za profesionalni meč

Nakon višegodišnjeg požrtvovanog rada i vrednog treniranja, kao kruna dosadašnje Stanisavljevićeve sportske karijere, krajem prošle godine, od Octagon Fight Club-a stiže poziv za prvi profesionalni meč.

“Trebalo je da radim sa Čehom Martinom Honom u kategoriji do 70 kg. Međutim, on je par dana pre meča dobio upalu pluća i onda je, kao njegova zamena, uskočio višestruki prvak Srbije, Milomir Petrović,” objašnjava nam, pa dodaje:

“Kada radite profesionalni meč u nekoj ovakvoj organizaciji, onda radite samostalno ispred svog kluba, ali svakako nosite ono što vam je u srcu, a to je naša zastava.”

Foto: Slobodan Stanisavljević krajnje desno (privatna arhiva) sa protivnikom Milomirom Petrovićem (pored Stanisavljevića)

Jaka želja – ključ uspeha

Koliko je pobeda u Češkoj značajna za ovog mladića govori i činjenica da se on tokom života, kako sam ističe, susretao sa mnogim zdravstvenim problemima.

“Još kao šestogodišnjak imao sam problema sa kukovima, te sam nosio tegove. Često sam i po nekoliko meseci bio u bolnici. Levo rame operisao sam 2004. Grudnu kost i pet pršljenova polomio sam u saobraćajnoj nesreći 2009, a potom sam 2012, operisao triceps,” opisuje Slobodan svoj nimalo lak put do uspeha.

Ipak, odlučno dodaje:

“Sve se može uz jaku želju za uspehom!”


Kako su meštani Ugljara dočekali njegov uspeh?
“Svi pričaju o tome i drago im je da sam iz njihove sredine. Na žalost, zlih jezika ima svuda, ali im ne pridajem mnogo pažnje.”

Osvajanje trofeja u Češkoj otvorilo je Slobodanu mnoga vrata, te mu je pre par dana stigao poziv da, kaže, radi meč za drugu organizaciju, koji će, dodaje, najverovatnije prihvatiti.

Foto: Slobodan Stanisavljević (privatna arhiva)

“Tako ću doneti još jedno zlato na prostor KiM-a,”  uveren je.

“To su profesionalni mečevi bez zaštite, a to niko pre mene nije radio, a da je sa ovih prostora,” ističe takođe.

Članovi Šakala njegovog kluba već godinama unazad su, po rečima Stanisavljevića, prvaci Srbije, a dva puta su bili vicešampioni sveta nastupajući za reprezentaciju Srbije.

Kako su o klubu Šakal i uspesima njihovih kik-boksera mediji izveštavali u više navrata, čitajte u tekstovima:
New press: Kik-bokser Slobodan Stanisavljević iz Ugljara osvojio zlatni pehar u Češkoj
RTK2: Stanisavljeviću prva profesionalna pobeda i pehar VIDEO
VOA: Kik boks klub “Šakal” pravi šampione
Radio Kim: “Upornošću do svetske medalje”
RTK2: Kik boks klub Šakal započeo pripreme za Svetski kup u Rusiji
Radio K4: Klub „Šakal“ – dve nove bronze!

Kakvi su njegovi dalji planovi? – pitamo ga za kraj.

“U narednom periodu imaću ozbiljne sastanke sa vodećim ljudima iz sveta boksa i kik-boksa. Nadam se da ću klub koji vodim da podignem na najviši nivo,” optimističan i siguran u ostvarenje svojih planova, završava razgovor Stanisavljević.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *